בריאות עפ"י המקורות- רמב"ם וחז"ל

רבים חושבים כי איזון גוף נפש, כושר גופני ותזונה נכונה הם טרנדים שהתפתחו בשנים האחרונות בלבד. עם זאת, עיון במקורות חז"ל בכלל ושל הרמב"ם בפרט, מציגה בפנינו תמונה שונה לחלוטין. נראה כי עוד בתקופתם הבינו חכמים אלו את הדברים שכעת המחקרים המדעיים מוכיחים... בריאות עפ"י המקורות- רמב"ם וחז"ל
מאת: ורד שומרוני.
תאריך פרסום: 05/06/2009

תוכן הענינים

מבוא

עפ"י הרמב"ם המילה בריאות הינה ראשי תיבות של המילים:

" בולם רוגזו יפחית אוכלו ויגביר תנועתו "

גם ברפואה ידוע כי שמירה על אורח חיים בריא ומניעת מחלות תלויה בעיקר בשלושה גורמים: הירגעות והימנעות מסטרס, תזונה נכונה ופעילות גופנית (ישנו מרכיב נוסף- גנטיקה, הבעיה היא שאיננו יודעים מה הגנטיקה שלנו טומנת בחובה. מה גם שאדם שהגנטיקה שלו איננה אופטימלית יכול להשפיע על איכות חייו ואורכם ע"י אימוץ אורח חיים בריא המורכב משלושת הגורמים לעיל).

  • בולם רוגזו- "נפש בריאה בגוף בריא"- סטרס הינו גורם ראשי לרוב המחלות. כשאדם נמצא בסטרס מתמיד הגוף מייצר רעלים, תפקודו משתבש והתוצאה: מערכת החיסון אינה מתפקדת במלוא אונה והאדם רגיש יותר למחלות ולחולי.
  • יפחית אוכלו- "עשה מזונותיך תרופותיך ולא תרופותיך מזונותיך". על פי הרמב"ם נובעות רוב המחלות ממערכת העיכול- מאכילה מרובה או מאכילת מאכלים גרועים. איכות המזון תשפיע על איכות הדם הזורם בעורקינו,על מצבנו הגופני והנפשי והיא אף משפיעה על דפוסי התנהגותנו, מחשבתנו והרגשתנו. כיום ידוע כי בעולם המערבי אנו אוכלים הרבה יותר מכפי שגופנו זקוק, עודף קלוריות מביא להשמנת יתר והשמנה (בעיקר ההשמנה הבטנית) הינה גורם סיכון מס' 1 למחלות לב וכלי דם ולמחלות רבות נוספות. בהקשר הזה הרמב"ם מבטיח לנו כי אם נאכל רק כשאנחנו רעבים נהנה מאורח חיים בריא ונטול מחלות.
  • יגביר תנועתו- פעילות גופנית חיונית לשמירה על אורח חיים בריא, לשמירה על המשקל, לתפקוד תקין של כל מערכות הגוף, הלב וזרימת הדם.

על פי חז"ל- "האוכל פת שחרית יוכל להשיג 60 רצים אחרים"

אם כן, מה הקשר בין ארוחת בוקר לכושר גופני?

ארוחת הבוקר שוברת צום ובאה לאחר שעות רבות ללא אוכל. כתוצאה מכך, מאגרי הגלוקוז בגופנו התרוקנו באופן משמעותי ומחובתנו לחדש את המאגרים על מנת לקבל אנרגיה. שעות הבוקר והשעות שלאחר מכן הן השעות הפעילות ביותר במהלך היום. לכן חשוב למלא את המצברים, לחדש את מאגרי הגלוקוז בגופנו וזאת ע"י אכילת ארוחת בוקר שתספק לגוף את צורכי האנרגיה שלאחר לילה ללא צריכת אנרגיה.

"פת שחרית"- אין הכוונה ללחם הלבן הפופולארי בימינו, בימי חז"ל הלחם היה מלא, כפי שהוא מגיע אלינו מן הטבע- גרעין החיטה נטחן במלואו ובשפע ערכיו הבריאותיים!

אם כך, מדוע חשוב לאכול ארוחה מלאה ומזינה בבוקר? מדוע קפה ועוגה אינם נחשבים לארוחת בוקר? כפי שנאמר לעיל, ארוחת הבוקר שוברת צום, מה קורה בגופנו לאחר שעות רבות ללא אכילה?

רמת הסוכר בדם נמוכה יחסית והגוף זקוק לאוכל מיידית כדי להעלות את רמת הסוכר, כאן הרבה אנשים טועים ואוכלים "ארוחת בוקר" הכוללת פחמימות ריקות- עוגה, מאפים, לחם לבן, פיתה, לחמניה, בגט וכו'. להבדיל מהפחמימות המורכבות (דגנים מלאים) אשר מביאות לעליית הסוכר בדם באופן הדרגתי ומתון, הפחמימות הריקות מעלות את הסוכר בדם בבת אחת אל מעל ערכי הנורמה, מצב הנקרא: היפרגליקמיה. כתוצאה מכך, הלבלב מפריש אינסולין במטרה להיפטר מהסוכר הרב בדם ולהכניסו לתאים (שהריי הסכנה העיקרית בהיפרגליקמיה היא היצרות כלי דם וחסימתם, ביניהם כלי הדם הכליליים אשר מספקים דם ללב, כלי הדם הקטנים המספקים דם לעין למשל, כלי הדם לכליות ועוד), כמות האינסולין המופרשת היא רבה ומסיבית ומורידה את כמות הסוכר בדם בבת אחת אל מתחת לטווח הנורמה, והתוצאה: היפוגליקמיה=חולשה, סחרחורות, רעד, הזעה, חיוורון, בלבול, קשיי ריכוז ועוד. על מנת לפצות על התחושות האלה וכיוון שהסוכר בדם ירוד, מצב המביא שוב לרעב וכמיהה למתוק כי האדם נזקק לפיתרון מיידי על מנת להעלות שוב את הסוכר וחוזר לאכול פחמימות ריקות שיעלו את הסוכר בדם בבת אחת. זהו "מעגל קסמים" מסוכן, התנודות החדות האלה בסוכר מביאות להשמנה ולמחלות רבות ובראשן מחלת הסוכרת. מחקר שנערך בארה"ב בהקשר הזה מוכיח כי ארוחת בוקר מאוזנת מקטינה ב-50% סיכוי לסוכרת ולהשמנת יתר. ארוחת בוקר מאוזנת מונעת רעב פתאומי וחזק ובכך מקטינה את הסיכוי לאכילה עודפת ובלתי נשלטת של חטיפים ונשנושים במהלך היום.

עפ"י חז"ל "ארוחת בוקר מונעת כ-80 מיני מחלות התלויות בכיס המרה"

באילו מחלות מדובר ואיך ייתכן כי כ"כ הרבה מחלות ראשיתן בכיס המרה?

כיס המרה זהו איבר קטן הממוקם בצמוד לכבד. הכבד מייצר את נוזל המרה ומאחסן אותו בכיס המרה. תפקידו של נוזל המרה בעיקר בפירוק שומנים, נוזל המרה הינו חומר מתחלב (בדומה לסבון) הקושר אליו את השומן ומאפשר את מעברו בדם הנוזלי. לאחר ארוחה, כיס המרה מתכווץ ומפריש את מיציו אל דרכי המרה ומשם לתריסריון. בכיס המרה עלולים להצטבר אבנים העשויות מכולסטרול, מלחים וסידן. רוב אבני המרה נוצרות בכיס המרה מכולסטרול.

הזכרנו לעיל את הקשר בין השמנת יתר לדילוג על ארוחת בוקר ונאמר כי ארוחת בוקר מסייעת בשמירה על משקל גוף תקין ומניעת השמנה, איך זה מתקשר להיווצרות אבני מרה?

ברפואה יודעים כי קיים קשר ישיר בין צריכה גבוהה של קלוריות לבין היווצרות אבני מרה וכן מחקרים מוכיחים כי השמנת יתר מגבירה סיכון להיווצרות אבני מרה. כיצד זה קורה?

צריכה גבוהה של קלוריות/השמנה גורמים להפרשה מוגברת של כולסטרול במרה כתוצאה מסינתזה מוגברת של כולסטרול. כשהמרה נהיית רוויית כולסטרול, חומר זה מאבד מהמסיסות שלו והוא שוקע בכיס המרה. אבני המרה שבתעלות המרה מגיעות ברובן מכיס המרה. אבני מרה גדולות עלולות להרוס בהדרגה את הדופן של כיס המרה ולחדור למעי הדק או למעי הגס ולגרום שם לחסימת מעיים.

אבני מרה בתעלות המרה עלולות לגרום לזיהום חמור ואף קטלני בתעלות המרה, בלבלב או בכבד. כאשר נוצרת חסימה במערכת צינורות המרה, חיידקים משגשגים שם ויוצרים במהירות זיהום בצינורות. חיידקים אלה עלולים אף לחדור אל זרם הדם, להתפשט ולהביא לזיהום במקומות אחרים ברחבי הגוף.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!