מה ההבדל בין פסיכולוג, פסיכיאטר ומטפלים אחרים?

טיפול טוב מתחיל בחיבור בין אנשים, בכימיה שבין המטפל לאדם הבא להתייעץ או היות מטופל. אך לא פחות חשובה היא בחירת המטפל או הפסיכולוג לפי סוג ההכשרה שלו. בנקודה זו עלול לעלות בלבול – כיוון שההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר, או ההבדל בין פסיכולוג לפסיכולוג קליני לא תמיד ברור. ומה עם ההבדל בין פסיכולוג קליני לעובד סוציאלי, או ההבדל בין פסיכולוג לפסיכואנליטיקאי? מה ההבדל בין פסיכולוג, פסיכיאטר ומטפלים אחרים?
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 11/03/2018

תוכן הענינים

פסיכולוג? פסיכולוג קליני? פסיכיאטר? פסיכותרפיסט?

טיפול טוב מתחיל בחיבור בין אנשים, בכימיה שבין המטפל לאדם הבא להתייעץ או היות מטופל. אך לא פחות חשובה היא בחירת המטפל או הפסיכולוג לפי סוג ההכשרה שלו.

בנקודה זו עלול לעלות בלבול – כיוון שההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר, או ההבדל בין פסיכולוג לפסיכולוג קליני לא תמיד ברור. ומה עם ההבדל בין פסיכולוג קליני לעובד סוציאלי, או ההבדל בין פסיכולוג לפסיכואנליטיקאי?

זו הסיבה שרצינו לעשות לכם קצת סדר.

ההבדל בין פסיכולוג לפסיכולוג קליני

פסיכולוג הוא מי שסיים תואר שני בפסיכולוגיה ורשום בפנקס הפסיכולוגים של משרד הבריאות. קיימים כמה סוגי התמחות בפסיכולוגיה (ארגונית, שיקומית, רפואית, חינוכית, התפתחותית, חברתית, מחקרית ועוד). רק פסיכולוג שהשלים התמחות קלינית הוא פסיכולוג קליני ורשאי להציע טיפול פסיכולוגי

פסיכולוג קליני מומחה הוא מי שסיים תואר שני במגמה קלינית ונוסף על כך השלים ארבע שנות התמחות במוסד מוסמך, שבסיומן עבר בחינת הסמכה מטעם משרד הבריאות. רשימת כל הפסיכולוגים מרוכזת בפנקס הפסיכולוגים ולצד מספר הרישיון של פסיכולוגים קליניים מומחים יופיע הסימן "קל" (קליני). הפסיכולוג הקליני מציע טיפול נפשי על ידי שיחה - במונחים מקצועיים – פסיכותרפיה.

ההבדל בין פסיכולוג לפסיכואנליטיקאי למטפל קוגניטיבי התנהגותי

קיימים זרמים והכשרות שונים בעולם הפסיכולוגיה העיקריים שבהם: טיפול פסיכודינמי, שנגזר מפסיכואנליזה, וטיפול קוגניטיבי התנהגותי.

פסיכואנליזה

פסיכואנליטיקאי הוא מטפל הפועל לפי האסכולה של הפסיכואנליזה. אסכולה זו נוסדה בראשית המאה ה-20 על ידי זיגמונד פרויד. הפסיכואנליזה מתמקדת במבנה האישיות הכולל של האדם וההתפתחות התקינה והפתולוגית שלו. המאפיין המרכזי שלה כשיטת טיפול הוא ההתמקדות ב"לא מודע" ובחשיפתו.

בשיטת טיפול זו מתקיימים שלושה עד חמישה מפגשים בשבוע. במהלך המפגשים בני השעה המטופל שוכב על ספה והמטפל יושב למראשותיו. הטיפול עשוי להמשך שנים ארוכות. המטופל מתבקש לספר את כל מה שעולה בדעתו, מבלי לצנזר דבר. כך יכול הפסיכואנליטיקאי להציץ לעולמו הבלתי מודע של המטופל ולפרשו.

רק אנשי מקצוע מורשים בלבד (פסיכולוגים קליניים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים קליניים), שעברו הכשרה פסיכואנליטית מוסדרת, יכולים להעניק טיפול פסיכואנליטי. ההכשרה מתבצעת במסגרת "מכון פסיכואנליטי", וכוללת תאוריה, הדרכות ואנליזה לימודית ארוכה.

פסיכולוגיה דינמית

הפסיכולוגיה הדינמית יצאה מהפסיכואנליזה אולם היא שונה מאד ממנה מבחינת מסגרת הטיפול. הפסיכולוגיה הדינמית מתמקדת בנושאים הקשורים לאופן בו אנו תופסים את עצמנו ביחס לקשרים שבחיינו – עם בני הזוג, עם ההורים, עם חברים, עם המקצוע או עם מקום העבודה, וגם בין החלקים השונים הקיימים בתוכנו.


לתהליך טיפולי בפסיכולוגיה דינמית אין תאריך סיום או פעולות הקבועות מראש. כיוון שהקשר מצוי במרכז התהליך – כל קשר בין מטפל ומטופל הוא ייחודי ולא ניתן לניבוי. גם מטרות הטיפול משתנות ונבנות מתוך הדברים הנחשפים במהלך השיחות. לכן הטיפול יכול להימשך כל פרק זמן. על פי רוב לפחות כשנה.

לפי הפסיכולוגיה הדינמית, שינוי אמיתי ומהותי יכול לצמוח מתוך תהליך ארוך ועמוק, שיש בו גם הבנות ו"אסימונים שנופלים" וגם הפנמה ויישום של ההבנות אלה בחיי היום יום. כשהמטופל אומר למטפל "אני לא צריך אותך יותר" – מדובר בסיום אופטימלי של התהליך הדינמי.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)

בבסיס הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי נמצאת ההנחה שמחשבות (החלק הקוגניטיבי) הן אלה הגורמות לרגשות ולמצוקות שאנו חווים, כמו דיכאון או חרדה. רגשות אלה משפיעים על האופן שבו נתנהג ונפעל.

כאשר המחשבות מבוססות על פרשנות שגויה של המציאות – נוצר קושי גם בתפקוד היום-יומי. למשל, כשמדובר בדיכאון מדובר על פי רוב בדפוס חשיבתי פסימי – העולם נראה שחור והחיים כחסרי יכולת לשינוי. דפוס מחשבתי זה משפיע על התפקוד ואדם דיכאוני יצמצם את פעילותו עד כדי כך שתפגע יכולת התפקוד היום-יומית שלו.

הטיפול הקוגניטיבי ההתנהגותי מתמקד בהפרעות כמו חרדה, דיכאון והתמכרויות, ולכן הגישה הטיפולית אומרת שהשינוי לא יגיע מדיבורים בלבד, אלא גם מפעולות מסוימות המשפיעות על המחשבות וההתנהגות של האדם. כשמדובר בהפרעה פוסט טראומטית, לדוגמה, אחד המרכיבים המרכזיים הוא הימנעות – בעקבות אירוע טראומטי, כמו תאונת דרכים, הנפגעים נמנעים מלחזור ולנהוג שוב ולכן איכות חייהם והשגרה שלהם נפגעים. על פי הגישה של הטיפול ההתנהגותי, על המטופל "לעלות שוב על הסוס" ומהר ככל האפשר. לצורך כך הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי משתמש במקור הבעיה, המחשבה, כמנוף לפתרון ושינוי.

ומה עם ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר?

ההבדל בין שני בעלי מקצוע אלה נעוץ בהכשרה שלהם ובבסיס שכל אחד מהם צמח ממנו – פסיכולוגי קליני, כאמור, סיים תואר ראשון (3 שנים) ושני (שנתיים נוספות) בלימודי פסיכולוגיה ולאחר מכן הוסיף 4 שנים של התמחות בפסיכולוגיה קלינית במסגרות טיפול ציבוריות (בי"ח חולים פסיכיאטרי או תחנות לבריאות הנפש, לדוגמה). בסיום ההתמחות הוא נבחן כדי לקבל רישיון מומחה.

בשונה ממנו, פסיכיאטר סיים לימודי רפואה כלליים ולאחר מכן התמחה בפסיכיאטריה במשך ארבע שנים וחצי. ההתמחות יכולה להיות במבוגרים או בילדים וקיימת גם התמחות ארוכה יותר לקבלת מומחיות כפולה. פסיכיאטר, בשונה מפסיכולוג, רשאי לתת טיפול תרופתי, בנוסף על פסיכותרפיה (טיפול באמצעות שיחה).

פסיכיאטר מאבחן, מייעץ ומטפל באנשים בעלי קשיים נפשיים שונים, הסובלים מהפרעות ומחלות נפשיות. לטיפול הפסיכיאטרי שני היבטים – פסיכולוגי ופיזיולוגי.

פסיכולוג, עוסק בטיפול נפשי באמצעות שיחה – פסיכותרפיה. ישנן שיטות ואסכולות מגוונות לטיפול הפסיכולוגי.

מי עוד מורשה לתת טיפול פסיכולוגי?

מלבד פסיכולוגים קליניים ופסיכיאטרים גם עובדים סוציאליים קליניים יכולים להעניק טיפול פסיכולוגי. למעשה, פעמים רבות עובדים סוציאליים ופסיכולוגים עובדים יחד וממלאים את אותו התפקיד – טיפול באמצעות שיחות או פסיכותרפיה. ההבדלים ביניהם באים לידי ביטוי בתפקידים ספציפיים – תפקידים שבסמכותם של אלה או של אלה. למשל רק פסיכולוג קליני יכול לעסוק באבחונים פסיכודיאגנוסטיים‭.‬

עובדים סוציאליים קליניים וגם פסיכולוגים קליניים יכולים להתקבל ללימודי טיפול מתקדמים במוסדות מוכרים וההכשרה שהם עוברים היא זהה (גם מטפלים ביצירה והבעה ופסיכיאטרים יכולים לעבור את אותה ההכשרה בדיוק).

לכן ההיבט החשוב שיש לתת עליו את הדעת בעת בחירת מטפל, הוא לא ההכשרה האקדמית של הפסיכותרפיסט, אלא בניסיון הרלוונטי שלהם. כלומר, עבור מטופל שסובל מפוביה ספציפית, הטיפול המומלץ עבורו יהיה עם מטפל שהוכשר לעבוד עם פוביות מהסוג אתו הוא מתמודד – ולא משנה אם זה פסיכולוג קליני או עובד סוציאלי קליני.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!