טיפול טבעי במיגרנה

מכירים את התחושה הזו שלפתע פתאום מפלח כאב חד את הגולגולת שלכם והוא כל כך כואב ומשתק עד שאתם לא מסוגלים לתפקד? הסבירות היא שאתם סובלים ממיגרנה. גם אם אתם חושבים שניסיתם כבר הכל, יכול מאד להיות ששינויים קטנים באורח החיים שלכם, יוכלו להביא להקלה משמעותית במצב. טיפול טבעי במיגרנה
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 17/11/2018

תוכן הענינים

מבוא

מכירים את התחושה הזו שלפתע פתאום מפלח כאב חד את הגולגולת שלכם והוא כל כך כואב ומשתק עד שאתם לא מסוגלים לתפקד? הסבירות היא שאתם סובלים ממיגרנה. גם אם אתם חושבים שניסיתם כבר הכל, יכול מאד להיות ששינויים קטנים באורח החיים שלכם, יוכלו להביא להקלה משמעותית במצב.

לדפוק את הראש בקיר

יש כאב ראש ויש מיגרנה. אדם שחווה מיגרנה יעשה את כל שביכולתו כדי לא לשוב ולחוות שוב את הכאבים המפלחים, הפעימות בצדי הראש, הבחילות והתחושות הקשות, כולל רגישות משתקת לרעש ולאור.

מיגרנה היא מחלה עתיקה. מקור שמה הוא מיוונית עתיקה, אז נקראה HEMICRANIA- "חצי ראש"- בשל תכונתה העיקרית להסב כאב בחלק אחד בראש. עם השנים שובשה המילה המקורית, עד שבמקומה השתרשה המילה מיגרנה.

המיגרנה שויכה במשך שנים לאחת ממחלות כלי הדם. כיום האסכולה שונה ומשייכת את המיגרנה למחלה של המוח.

תסמיני המיגרנה העיקריים הם כאבי ראש, המתמקדים בחלק הקדמי או בצדי הראש. הכאב מחמיר עם כל תנועה, גורם לבחילות והקאות, הזעה מוגברת, חוסר ריכוז, כאבי בטן, לעתים גם שלשולים והפרעות בעיכול, תחושות חום או קור קיצוניות, רגישות לרעשים ולאור ועוד. בשורה התחתונה, מיגרנה גורמת לשיבושים קשים בחיי השגרה ובפעילות היומיומית, והסובלים ממנה יעשו הכל כדי להמנע מחזרה שלה.

למה זה קורה?

לרפואה אין תשובה חד משמעית ומדויקת לסיבות להתרחשות המיגרנה. מה שכן ידוע הוא שמיגרנה היא תורשתית ומגדרית- נשים סובלות ממיגרנה פי שלושה מאשר גברים.

סיבה נוספת למיגרנה היא שינויים הורמונליים, בעיקר בקרב נשים; התקפי מיגרנה רבים מופיעים לפני או אחרי המחזור החודשי.

כמו כן, ישנם טריגרים ש"מעודדים" הגעתו של התקף מיגרנה, ביניהם לחץ ומתח נפשי, מזונות שונים, שתייה מועטה, שינוי בהרגלי השינה ואפילו ריחות.

משככי כאבים ומיגרנה - על הרצוי והמצוי

בניגוד לכאב ראש שאינו מיגרנה, ואשר ניתן להרגיע אותו באמצעות משכך כאבים שנמצא כמעט בכל בית, דוגמת אקמול או אופטלגין, מיגרנה היא כאב שרחוק מלהיות "סתם" כאב ראש (למרות שחשוב לאבחן ולהבין גם את מקור כאבי הראש, במיוחד אם הם שכיחים).

עדיין, ומאחר ולרפואה אין הרבה פתרונות להתקפי מיגרנה, עיקר הטיפול הרפואי מתבטא במתן תרופות שמטרתן להפחית את הכאבים ושאר הסימפטומים. התרופות השכיחות ביותר לטיפול במיגרנה הן ממשפחת הטריפטנים, למשל אימיטרקס, ריזלאט וזומיג. טריפטנים הם חומר כימי שמדמה סרוטונין המצוי במוח, והם משפיעים על כלי הדם כך שהם מונעים מהם להתרחב וגורמים להקלה.

היתרונות: הכדורים מספקים הקלה בכאב, לא תמיד באופן מיידי אבל הקלה נרשמת בקרב המטופלים.

החסרונות: כעשרים וארבע שעות לאחר נטילת התרופה, ואחרי שפגה השפעתה, עלול לשוב ולתקוף את המטופל התקף מיגרנה. כמו כן נרשמו תופעות כמו לחץ בחזה, התמכרות לכדורים שמובילה להגדלת המינון שלהם, חולשה כללית וסחרחורת בסמוך לנטילת התרופה.

טיפול טבעי במיגרנה - תודה לטבע

כמו במקרים רבים אחרים, כשיש בעיה שקשה למצוא לה פתרון חד משמעי, או אפילו למנוע את קיומה, נחלץ לעזרתנו הטבע שמציע פתרונות מניעתיים ופתרונות טיפוליים.

אם ניתן למנוע את הישנות המיגרנה מה טוב. ואכן, בטיפולים טבעיים, בהם המטרה היא למצוא את מקור הבעיה כדי למגר אותה כליל ולא רק להקל על הסימפטומים, נחקר ממושכות הקשר בין תזונה למיגרנה.

נמצא כי ישנם מזונות שמזוהים כמעוררי מיגרנה. הימנעות מהם תסייע במניעת ההתקף הבא:

  • בשר - הטריגר השכיל ביותר למיגרנה (בקרב הסובלים ממנה) הם בשרים מעושנים או משומרים, נקניקים ונקניקיות.
  • פירות - רצוי להמנע מאכילת קיווי, פרי הדר, פפאיה, תאנים, אבוקדו בשל מאד ובננות בשלות מאד.
  • מוצרי חלב - גבינות מעובדות: צ'דר, גבינה כחולה, גבינה צהובה, פטה וכד', מוצרי חלב מתורבתים כמו שמנת חמוצה או ריויון, ומוצרי חלב מעובדים שמכילים טירמין, שנוצר כשהחלבונים מתפרקים במזון.
  • לחמים - לחם שמרים טרי (וכל מאפה מבצק שמרים),לחם שאור
  • ירקות - בצל, שום טרי, שעועית, אפונה סינית
  • משקאות - כאלו המכילים קפאין ומשקאות אלכוהוליים אשר מגבירים את זרימת הדם למוח. בעיקר מומלץ להמנע משמפניה, יין אדום ובירה.
  • תבלינים - המנעו ממזונות שיש בהם מלחים וחומרים משמרים שגורמים להרחבת כלי הדם ובכך מהווים טריגר לכאבי ראש ומיגרנות. תבלינים כמו סויה ורטבים אסיאתיים אחרים מכילים כמות מלח גדולה ורצוי להמנע מהם, כולל אבקות מרק לסוגיהן.
  • חמוצים - המנעו ממאכלים שעברו תהליך החמצה כמו זיתים ומלפפונים חמוצים
  • מאכלים נוספים - פיצה, איברי עוף פנימיים, פירות יבשים, ממתיקים מלאכותיים, שוקולד, אגוזים, קפאין, דגים מעושנים, בוטנים, אגוזים ואוכל קר.

מאחר והרגישות למזונות משתנה בין אדם לרעהו, מומלץ לנהל יומן אכילה ולתעד בו את המזונות שנצרכו באותו היום, ואת התחושות לאחר האכילה, זאת כדי לזהות את הטריגרים המשפיעים עליכם עד כדי מיגרנה.

פעמים רבות הטיפול הטבעי יכול לפעול בשני מישורים. האחד, מתן הקלה מיידית שתשפר את המצב, למשל באמצעות דיקור סיני והמלצות לתזונה ספציפית והשני, טיפול מניעתי שמטרתו לאזן את המצב ולמנוע הישנות ההתקפים והתופעות הנלוות להם.

שילוב של טיפול תרופתי יחד עם הטמעת שינויים באורח החיים יכולים לסייע משמעותית למצב ולשפר את איכות חייהם של הסובלים ממיגרנה.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!