יחסי מין בהריון - כל מה שצריך לדעת

מקבלות שלל עצות מהשכנות והסבתות? נמנעות מלקיים יחסי מין בזמן ההריון? ומה עם הזוגיות? זה הזמן להקשיב לעצמכן ולאנשי מקצוע, וליהנות מכל האספקטים של ההריון, כולל יחסי מין. יחסי מין בהריון - כל מה שצריך לדעת
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 08/03/2019

תוכן הענינים

כן או לא?

תקופת ההריון היא מורכבת מאד. במישור הרגשי מתחוללים שינויים שאינם רק נחלתן הבלעדית של הנשים אלא גם משפיעות על בני זוגן. תוסיפו לזה הורמונים בשיאם, שינויים במבנה הגוף, וחשש לפגיעה בעובר, והרי לכן המתכון הכמעט ודאי להימנעות מיחסי מין.

מה שנסמך בעבר על אינטואיציה בלבד וללא כל קשר למדע ולרפואה עבר שינויים רבים במהלך השנים. בניגוד למה שנחשב בעבר, ליחסי מין בזמן ההריון אין כל השפעות שליליות עליו ומעבר ליתרונות הברורים של יחסי המין, הוא גם משפיע לטובה על הקשר הזוגי. המיתוסים השונים שנבנו בעבר סביב קיום יחסי מין בהיריון, הם, ובכן, לא יותר מאשר מיתוסים, שמעולם לא נבדקו בצורה מדעית, עד לעשורים האחרונים, שכן התמקדו בבירור השפעת יחסי מין בהריון, הן על העובר והן על האם. במישורים אחרים נבדקה גם השפעת קיום יחסי מין בהריון, על האב.

אז מה בעצם למדו החוקרים? שכל עוד מדובר בהריון שהוא תקין, אין כל מניעה לקיים יחסי מין, ואפילו בתדירות גבוהה. האיסור על קיום יחסי מין חל על נשים שמתרחשות אצלן תופעות חריגות, למשל קיצור צוואר הרחם, צירים מוקדמים, או כל תופעה שיש בה גורם סיכון ללידה מוקדמת. הסיבות להימנעות מקיום יחסי מין במצבים כאלו הן שקיום יחסי מין, ובמיוחד הגעה לאורגזמה, כוללים התכווצויות ברחם, שמדמות סוג של צירים, מגבירות את הלחץ על צוואר הרחם ולכן, אצל נשים בסיכון, הן עלולות לגרום ללידה מוקדמת.

גורמי סיכון נוספים שבגינם חל איסור על קיום יחסי מין הם דימום וגינלי בהריון. לפעמים משמעות הדימום היא חסרת כל משמעות קלינית, למשל עקב שינויים אנטומיים וגודש של כלי הדם באזור צוואר הרחם והנרתיק, אולם עד שלא תתבצע בדיקה ואבחנה של הרופא, מומלץ לא לקחת את הסיכון. גם מצבים כמו שליית פתח או שליה נמוכה, שממוקמת בסמוך לצוואר הרחם או אפילו מכסה אותו, הם מצבי סיכון, מאחר וכתוצאה מקיום יחסי המין השליות עלולות לדמם ואף להפרד.

ולבסוף, כאשר יש ירידת מים, כלומר השלב בו פוקעים הקרומים ומי השפיר יורדים מהרחם לנרתיק, יש סכנת זיהום בחלל הרחם, וקיום יחסי מין במצב זה הוא אסור בתכלית האיסור (גם כך מדובר בשלב טרום לידה וסביר להניח שתשומת הלב תופנה לתינוק שעומד להגיע לעולם).

אז עכשיו, לאחר שצוינו גורמי הסיכון שבגינם יש מניעה בקיום יחסי מין בהריון, הגיע הזמן לדבר על מין במהלך הריון תקין ואיך לעשות את זה הכי נכון.

בואו נדבר על זה

אז מה קורה בזמן ההריון לחשק המיני? בשליש הראשון ההריון מלווה בשינויים הורמונליים משמעותיים, בחילות, הקאות ועייפות ובקיצור, הסתגלות הגוף לצבו החדש. מטבע הדברים, במצב כזה החשק המיני יורד.

העלייה בחשק המיני מתרחשת בשליש השני ואילו בשליש השליש של ההריון, שוב חלה ירידה, הפעם בשל כאבי גב ותחושת כובד, עלייה במשקל ובעקבותיו פגיעה בדימוי העצמי. ניצן ללמוד מכך שהחשק המיני מושפע הן מתחושות פיזיולוגיות כמו בחילות ועייפות בשליש הראשון והן מהשפעות נפשיות, כמו שקורה בשליש השלישי, בעקבות עלייה ניכרת במשקל, תחושת כובד וירידה בבטחון העצמי.

אם נבודד לרגע את התחושות הרגשיות, זה המקום לציין שבמהלך הריון תקין אין איסור לקיים יחסי מין, בכל תנוחה אהובה. יחד עם זאת, חשוב לזכור ששכיבה על הגב בשלבים מתקדמים של ההריון עלול לגרום ללחץ על הרחם, דבר שעשוי לגרום לחולשה ובחילות. נשים רבות בוחרות בשלב זה של ההריון לקיים יחסי מין בתנוחה צדדית או בישיבה על הגבר, שהן תנוחות בהן לא קיים לחץ על הרחם וניתן ליהנות יותר מהסקס.

שאלה נפוצה בקרב נשים בהריון היא האם העובר עלול להפגע במהלך קיום יחסי מין, או חלילה להזדהם. התשובה היא לא מוחלט. העובר עטוף כולו ומוגן על יד שק מי השפיר. יתרה מכך, בצוואר הרחם נמצא ריר שלא מאפשר את כניסת הזרע אל תוך חלל הרחם. במידה ובן הזוג מצוי בסיכון של נשאות מחלות מין או איידס, ההמלצה היא להשתמש בקונדום, כפי שהיא תומלץ בכל קיום יחסי מין, לא רק בהריון.

אם כך, על סמך בדיקות ומחקרים מדעיים ורפואיים ובניגוד למיתוסים של העבר, קיום יחסי מין אינו אסור אם ההריון אינו מצוי בסיכון, הוא משפר את הזוגיות ומהנה כתמיד.

ועדיין, זוגות רבים יימנעו מקיום יחסי מין בהריון. מדוע?

הגופני, הרגשי ומה שביניהם

זה הזמן לדבר על הרגש שמשחק תפקיד חשוב במהלך ההריון. הן האשה והן הגבר חווים שינויים רגשיים רבים בזמן ההריון. זוהי תקופה מרגשת, משמחת, מלווה במחשבות, חששות ודגה לשלום העובר. זוהי גם תקופה בה נפרדים מסטטוס של זוג ועוברים לסטטוס של משפחה, לפחות בהריון הראשון.

נשים הריוניות חוות תסמינים פיזיולוגיים רבים שמשפיעים אף הם על הרגש. הן עייפות יותר, מעלות במשקלן, חלקן סובלות מנפיחות והצטברות נוזלים שיוצרת בצקות, בעיקר ברגליים ובקרסוליים. תוסיפו את השינויים ההורמונליים שמתחוללים בגופן ותקבלו קוקטייל משובח של רגישות יתר, מצבי רוח מתחלפים, ובעיקר דימוי עצמי נמוך שנובע מהחשש להתפרש כלא אטרקטיבית בעיני הגבר שלצדן.

הגבר מציד חווה אף הוא התרגשות וציפייה לבאות, מחשבות על היום שאחרי הלידה ובעיקר הוא נתון וחשוף למצבי הרוח של בת זוגו, לתחושות השונות שלעתים הן מתסכלות ואף גורמות לו לחוש חסר אונים במקרה הטוב וחסר תועלת במקרה הפחות טוב. הוא חוש שלפגוע בבת זוגו, רגשית ואף פיזית ולכן יימנע מליזום קיום יחסי מין.

ועכשיו שלב העצות: אתם הגברים, נדרשים לחזק להעצים את האשה שלצדכם. זו אותה אשה שהיתה איתכם כל העת ועכשיו היא גם נושאת בתוכה את הביטוי המוחלט לאהבתכם ולקשר שלכם. אין יותר סקסי ומושך מאשה הריונית מלאה, קורנת ומתעגלת. הנציחו את ההריון, צלמו אותו וגרמו לאשה שאתכם והרגיש אהובה, מושכת ומינית.

אתן, הנשים, הפסיקו להקשיב לאגדות אורבניות. לא יקרה דבר לתינוקכן והשינויים שמתחוללים בגוף שלכן הם רק זמניים ולא רק זאת, השינויים שנגרמו הם כתוצאה של אחד מהדברים המופלאים ביותר בטבע. אל תצניעו את ההריון שלכן אלא הבליטו אותו, שמחו בו וסחפו איתכן גם את הגבר שלכן.

כשקיים קושי של ממש בקיום יחסי מין בהריון, מצד האשה, הגבר, או שניהם, חשוב לטפל במצב כבר במהלך ההריון ולא להמתין עד לאחר הלידה, מאחר ואז יהיה אפילו קשה יותר לשקם את הקשר הזוגי.

חווים ממעצורים בתחום יחסי המין? ההריון מפריד ביניכם במקום לחבר אתכם אינטימית? זה בדיוק הזמן להיעזר במומחה שיסייע לכם לצלוח את ההריון, ליהנות ולשמוח בו וליהנות מקירבה זוגית עם אינטימיות ללא עכבות.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!