מגשר עסקי: לפתור סכסוכים עסקיים בקלות ויעילות

בעלי עסק, חברה או ארגון, אם נקלעתם לסכסוך במקום העבודה, או מחלוקות שרק הולכות ומעמיקות, הדרך לבית הדין לעבודה עלולה להיות קרובה מתמיד. גישור עסקי נותן מענה מהיר, מיטבי וענייני שמתנהל מחוץ לבית המשפט ויחסוך לכם זמן וכסף. מגשר עסקי: לפתור סכסוכים עסקיים בקלות ויעילות
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 06/07/2019

תוכן הענינים

מה זה גישור ומי יכול להיעזר בו?

גישור עוסק בפתרון קונפליקטים וסכסוכים בתחומי חיים רבים, בין אם בתחום הזוגי, המשפחתי, החברתי ועוד. גם מערכות המשפט בארץ ממליצות פעמים רבות לבחור בפתרון של גישור, במטרה לחסוך לכל הצדדים (כולל לבית המשפט) זמן יקר ולקצר תהליכים מייגעים.

גישור הוא תהליך רצוני המתבצע מתוך בחירה והסכמת שני הצדדים, המנסים להגיע להסכמות והבנות, תוך הקשבה וראיית הצד השני. בניגוד להליכי משפט, או בוררות, מתאפיין הליך הגישור באלמנטים אישיים ואנושיים יותר, מבוסס על הכלה, התחשבות והקשבה, כאשר את הפתרון לסכסוך מוצאים בעזרת מגשר מוסמך. לאחר שהושגו הבנות ונכתב הסכם, שכל פרטיו וסעיפיו מקובלים על יד שני הצדדים, הוא עובר לאישור בית המשפט.

הליך הגישור מתקיים תחת חסיון, עובדה שמאפשרת לצדדים להתדיין ביניהם, מבלי שהאמירות והטענות שיעלו בתהליך ישמשו נגדם בבית המשפט.

מה זה גישור עסקי?

בגישור עסקי המטרה היא לסייע לחברה למצוא פתרון מהיר למחלוקת, מחוץ לכותלי בית המשפט, להחזיר את החברה לתפקוד תקין, ולשמור על יחסי עבודה נעימים בין המעורבים בסכסוך. כדי שזה יתקיים, חשוב למצוא מגשר עסקי מיומן שיובל לקיים את התהליך יחד עם הצדדים המסוכסכים.

תפקיד המגשר העסקי

גישור עסקי, כשמו, עוסק במתן מענה בכל הנוגע למחלוקות עסקיות. סכסוכים עסקיים בין שותפים, פירוק שותפות עסקית, סכסוך בין בית העסק לספק, או ללקוח, סכסוך בין עובד ומעביד על רקע כספי, תנאי העסקה, מחלוקות מקצועיות, סוגיות מתחום הסמכויות, פיצויים, או סכסוך של ועד העובדים עם ההנהלה, ועוד. לעתים המחלוקות מעמיקות עד כדי פנייה לבית המשפט, שיפסוק בעניין הצדדים החלוקים בדעותיהם. מטרת הגישור העסקי היא למצוא את הפתרונות בזמן קצר ולהמנע מההליך המשפטי, להחזיר את העסק לתפקוד בזמן קצר, מבלי שהסכסוך ישליך על עובדים נוספים ויגרום לחוסר מוטיבציה במקום העבודה, ואף ללמוד את הסיטואציה ולקבל כלים פרקטיים, למקרים בהם יתגלעו מחלוקות חדשות בעסק. מגשר עסקי המגיע לתהליך גישור עסקי, לאחר הסכמת שני הצדדים לתהליך, הוא אדם מקצועי ומיומן ובעיקר אובייקטיבי. אין לו קשר לעסק או לאנשים העובדים בו והוא נייטרלי לחלוטין. בחירת המגשר נעשית בהתאם לנסיון והרקע של המגשר העסקי, למשל, במחלוקות פיננסיות יהיה זה מגשר עסקי עם רקע מקצועי בתחום הכספים, בעוד שבחלוקות בעלות רקע משפטי וסכסוכי עבודה, יהיה המגשר בעל רקע משפטי, וכדומה.

איך מתבצע תהליך הגישור?

התהליך מתחיל בזיהוי האינטרסים של שני הצדדים, שהם הבסיס והמניע להתנהגות שיצרה את הקונפליקט. לשני הצדדים המעורבים בסכסוך יש אינטרסים, לעתים מנוגדים, לעתים מושמעים ולעתים אינם ברורים דיים. מגשר עסקי מכוון את הצדדים לזהות את האינטרסים הללו, של שני הצדדים, להקשיב להם ולהבין אותם. כאשר צד אחד מצליח לזהות את האינטרסים של הצד השני, קל יותר לממש את האינטרסים שלו עצמו, מתוך מקום של הבנה והקשבה לצד השני. בהליך גישור יש חשיבות רבה להקשבה שתוביל להבנה. באופן זה סיסמאות ועמדות מתורגמות לשפת האינטרסים ועם זה אפשר לעבוד בדרך לפתרון. כשאחד הצדדים מבין את האינטרס של הצד השני, רק אז ניתן לומר שהליך הגישור התחיל, מאחר וזיהוי האינטרס של הצד השני והבנה שלו, הוא הבסיס למציאת דרך לשלב את האינטרס של הצד שכנגד ולמקסם את התוצאות עבור שני הצדדים. ולמה חשוב כל כך לזהות אינטרסים? מאחר והאינטרס הוא הדבר, המוחשי או הבלתי מוחשי, אותו רוצה אחד הצדדים להשיג, מתוך מניע אילוץ או הכרח שגורם לו לפעול כפי שפעל. עמדה היא מעשית יותר ונאמרת בפה מלא, אולם היא לא תמיד משקפת את האינטרס.

תהליך מכבד עם תוצאות אפקטיביות

מגשר עסקי מסייע לצדדים לזהות בעצמם את האינטרס העומד מאחורי העמדה עליה הצהירו, להקשיב זה לזה ולהבין זה את זה. הוא מניע את הדיון, באמצעות הגישור למקום של הבנת האינטרסים, ובכך מסייע לצדדים לצאת מהמקום בו התקבעו, ולנסות להפגש זה עם זה, תוך חיפוש המכנה המשותף, באינטרס של שני הצדדים. כאשר מתקיימת הבנה והכלה של הצד השני, ניתן להגיע לפתרונות שישרתו את שני הצדדים ויהיו מקובלים עליהם. ההליך הוא קצר וממוקד, ועם מגשר עסקי טוב ומיומן ניתן לצאת ממנו לא רק עם הסכם חתום, אלא מועצמים יותר, מכילים יותר, ועם כלים שישמשו את הצדדים בפעמים הבאות בהם יתגלע וויכוח, או מחלוקת, במקום העבודה. מערכת בתי המשפט מעודדת אף היא פנייה לגישור חיצוני. בתי המשפט בארץ, ובמיוחד בדיני עבודה, קורסים מעומס הפניות בהן עליהם לטפל. מסיבה זו, סכסוך עסקי המתנהל בבית המשפט יכול להמשך חודשים, אפילו שנים. הוא גוזל זמן יקר, כרוך בעלויות גבוהות, ולעתים "תוקע" את הצדדים המעורבים במקום, ללא יכולת להתקדם ולהניע הליכים, במישור העסקי, ואפילו באישי, עם כל תעצומות הנפש שעובר כל צד. הליך גישור הוא קצר, עלויותיו נמוכות ביחס להוצאות בית המשפט, וברוב המקרים ההסכם אליו מגיעים שני הצדדים וחותמים עליו, הוא יציב. מאחר ועם ההבנות מגיעה גם תחושת אחריות ומחויבות להסכם שניסחו ביניהם הצדדים.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!