על מה חשוב להקפיד בבניית דק?

דק הוא אחד החלקים החשובים של הבית. בארץ שמשית כמו ישראל, ברוב ימות השנה נוהגים לשבת בחוץ והדק הוא המקום המושלם בבית לארח חברים או לארגן בו אירוע משפחתי. ילדים אוהבים מאד לרוץ ולשחק על רצפת העץ, וגם לבעלי הבית כיף לשבת בערב קיץ חמים על אבטיח וכוס קפה או להתרווח עם בקבוק בירה צונן... על מה חשוב להקפיד בבניית דק?
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 16/07/2016

תוכן הענינים

מבוא

דק הוא אחד החלקים החשובים של הבית. בארץ שמשית כמו ישראל, ברוב ימות השנה נוהגים לשבת בחוץ והדק הוא המקום המושלם בבית לארח חברים או לארגן בו אירוע משפחתי. ילדים אוהבים מאד לרוץ ולשחק על רצפת העץ, וגם לבעלי הבית כיף לשבת בערב קיץ חמים על אבטיח וכוס קפה או להתרווח עם בקבוק בירה צונן.

כדי לבחור דק באופן מושכל, הנה צרור טיפים ונקודות להרהר עליהן לפני שמתחילים לנסר.

מיקום הדק

לעצים השונים תכונות שונות ועמידות שונה לתנאי מזג האוויר, ולכן חשוב להתאים את סוג העץ למיקום ולתנאים שמסביב.

אז איפה אתם רוצים לבנות את הדק? אם ליד הבריכה וסביבה, חשוב להשתמש בעץ עמיד למים כמו טיק או איפאה. אם תרצו דק שישתלב בגינה ויעבור בין עצים ושיחים, מומלץ להשתמש בעץ רך ונוח לעבודה, כמו אורן.

אם הדק אמור להיות מקורה (למשל תחת המרפסת), אפשר להשתמש בעץ עדין יותר כיוון שהדק מוגן יחסית. אבל אם הדק חשוף לשמש בשעות רבות של היום, ולגשם בחורף, כדאי לבחור בעץ עמיד יותר ואף לשקול לצבוע אותו בחומר מגן.

עיצוב

עניין קריטי ביותר, וכדאי להתייעץ עם מעצב ועם מתקיני דקים לפני שמקבלים החלטה. האפשרויות לעבודה עם העץ הם אינסופיות, ודק עם מראה טוב של עץ ישתלב בקלות בכל גינה. קיימים סגנונות עיצוב רבים.

צבע העץ וסוג העץ המתאים ביותר

לאסתטיקה תפקיד מכריע בהקמת הדק, והתוצאה הסופית צריכה להיות נעימה לעין ותוספת יפה לבית. לכן, חשוב לבחור את העץ הנכון. מבין סוגי העצים הנפוצים בארץ, עצי אורן וארז הם בהירים בעוד שטיק, איפאה ואירוקו כהים יותר. לא כדאי לבחור באמצעות קטלוג או תמונות מהאינטרנט, וכדאי לעשות את המאמץ ולראות דקים מסוגי עצים שונים על מנת לקבל החלטה מושכלת.

מחיר הדק

הרוב המכריע של העצים לבניית דקים מיובאים לארץ ומחירם משתנה בהתאם לביקוש, העבודה הנדרשת לכריתה ועיבוד העץ, והבאתם ארצה. כדי לקבל מושג לגבי התקציב הנדרש לבניית דק, הנה מחירון סכמטי לפי סוגי העץ הנפוצים לבניית דקים בארץ.

המחיר הוא לפי מ"ר על משטח מרוצף או משטח בטון, כולל עבודה, לא כולל מע"מ.

  • עץ אורן: 250-400 ש"ח
  • איפאה: 450-650 ש"ח
  • טיק בורמזי: 650-1,000 ש"ח
  • עץ ארז: 700-1,000 ש"ח
  • אירוקו: 450-650 ש"ח
  • דק סינטטי: 450-650 ש"ח

בסיס לדק

כדאי עד מאד לבנות את הדק על בסיס בטון או ריצוף כלשהו. אם אין משטח, יש צורך לבנות לדק בסיס שעליו ייבנה הדק. עבודה זו מייקרת את מחיר הדק בצורה משמעותית. ולכן, אם ברצונכם בדק בבית חדש (או שאתם עומדים בפני שיפוץ), חשוב להקפיד על יציקת משטח בטון במקום המיועד לדק. חשוב להקפיד על מרווח מסוים בין הדק למשטח, כדי לאפשר ניקוז טוב ויעיל של מים. הצטברות מים מתחת לדק פירושה רטיבות הפוגעת בקורות העץ ומקצרת את ימיהן.

גובה הדק

מקובל לבנות את הדק בגובה הרצפה שבבית. זה נעים לעין ונוח לילדים וחוסך מהם נפילות והשטחויות מיותרות. הבעיה היא שניקוז המים אינו מושלם ועלול להכניס מים לתוך הבית. לכן, חשוב להקפיד לבנות את הדק בשיפוע קטן, בלתי מורגש, כך שגשם או מי הממטרות מהדשא הסמוך לא יצטברו עליו.

כיוון הקורות

אחת הנקודות המשמעותיות לגבי מראה הדק. ככלל, קורות ארוכות יפות מהקצרות וכדאי לתכנן את הדק עם מינימום נקודות חיבור כך שיראה אחיד ומרשים.

ככלל, הנחת קורות לרוחב משמשת לבניית דק שביל. את קורות הדק המרכזי מומלץ כאמור להניח לאורך.

הוספת מדרגות

לאו דווקא בשביל הנוחיות והשימושיות ויותר בשביל המראה היפה של הדק והגינה. הוספת מדרגות או מפלסים היא אפשרות נפוצה ורווחת, העלות הכספית אינה משמעותית והתוצאה משדרגת את הדק ואת הבית שלכם. חשוב כמובן להתייעץ בנדון גם עם מעצב או אדריכל וגם עם מתקין דקים, כדי למנוע סיבוכים מיותרים.

תחזוקה

השיקול האחרון שיש לקחת בחשבון הוא עלויות תחזוקת הדק. את הקורות יש לצבוע אחת לשנה-שנתיים, בהתאם לתנאי מזג האוויר והבלאי של העץ. כמו כן, קורות עלולות להיפגם ולהיפגע ויש להחליף אותן.

עץ נחות וזול מועד לפורענות ועלול להישבר או להיסדק. ה"עיניים" שבעץ הן נקודות תורפה ועלולות להוביל להיווצרות סדקים. חיסכון בשלב הבנייה עלול להתנקם בכם תוך זמן קצר מבניית הדק. גם אם אתם חובבי עבודה ביתית ומחכים עם מברשות נוטפות צבע כדי להסתער על הדק ולשפץ את מראהו המוזנח, עדיין כדאי שאת העבודה שלכם תעשו על עץ איכותי ולא על תחליף זול.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!