מצג עכוז והדרכים להיפוך עובר

בין השבועות 36 ל- 37 יודעים רוב התינוקות להיכנס נכון אל אגן הירכיים ולהתבסס עם הראש כלפי מטה. מצגים הפוכים שכיחים יותר אצל אמהות עם מספר רב של לידות, בהריונות מרובי עוברים, בהריונות עם שליית פתח, במומי רחם וכאשר פתח האגן צר. תינוק שלא התהפך ממצג עכוז למצג ראש ואינו חלק מתאומים, ההחלטה היא- ליילד אותו בניתוח קיסרי. אחת הסיבות המקובלות לכך בעולם הרפואה הינה סיבה מבנית- כמו חיץ או דופן ברחם היכולות להפריע למצג התינוק, אבל ברוב המקרים אין כל סיבה רפואית ידועה למצג עכוז... מצג עכוז והדרכים להיפוך עובר
מאת: ליהי הראל.
תאריך פרסום: 31/10/2009

תוכן הענינים

מבוא

בין השבועות 36 ל- 37 יודעים רוב התינוקות להיכנס נכון אל אגן הירכיים ולהתבסס עם הראש כלפי מטה. 3% מהתינוקות לא יעשו זאת ויש לכך כמה סיבות. הסבירות שתינוקות יתהפכו ממצג עכוז למצג ראש לאחר 37 שבועות של ההיריון מגיעה ל-12% אחוזים בלבד. מצגים הפוכים שכיחים יותר אצל אמהות עם מספר רב של לידות, בהריונות מרובי עוברים, בהריונות עם שליית פתח, במומי רחם וכאשר פתח האגן צר. תינוק שלא התהפך ממצג עכוז למצג ראש ואינו חלק מתאומים, ההחלטה היא, ליילד אותו בניתוח קיסרי. אחת הסיבות המקובלות לכך בעולם הרפואה הינה סיבה מבנית- כמו חיץ או דופן ברחם היכולות להפריע למצג התינוק, אבל ברוב המקרים אין כל סיבה רפואית ידועה למצג עכוז.

מדוע התינוק נכנס למצג עכוז?

אחת הסיבות המרתקות והיותר מעניינות, שבו התינוק מכוון ברגליו או בעכוזו תחילה במקום הראש, היא בקשר נפש-גוף. במקרים אחדים התינוק נתון במצג עכוז מפני שהאם מצויה במתח גדול שאצור בעיקר במקום נמוך מאוד בגופה. נשים שהן מתוחות, חרדות ומפוחדות בתקופת ההיריון, הן בעלות שכיחות גבוהה יותר של מצג עכוז בהשוואה לנשים אחרות, מכיוון שתחושות אלו שצוינו, יכולות להפעיל מנגנונים עצביים סימפתטיים המביאים להתכווצות פלח הרחם התחתון.

אחת הסברות המדהימות בעיני מטפלים רבים בתחום, היא שתינוק יכול להיות במצב עכוז מפני שהוא מנסה להתקרב לפעימות לב אמו בכדי להרגיש קשור יותר אליה ואולי לחבק ולהרגיע אותה בדרך מיוחדת זו.

דרכים להבאת התינוק ממצג עכוז למצג ראש

ניתן לעזור לעובר להתהפך ולהסתובב באופן בלתי אמצעי על ידי סיוע לאם לשחרר את המתח בפלח התחתון של הרחם שלה. ניתן לעשות זאת בכמה דרכים- רפואיות ו/או טבעיות:

רפואה קונבנציונאלית:

  • ‘היפוך חיצוני’- פרוצדורה זו נחשבת להליך מקובל ברפואה. ההליך מבוצע בשבועות בין ה-36 ל-37 והוא נעשה כשהתינוק עדיין אינו גדול מדי, כשיש כמות גדולה של מי שפיר וכשלתינוק יש די מקום להתהפך. את ההיפוך החיצוני עושה רופא, והפעולה נערכת בבית החולים במעקב אחר העובר באולטרא-סאונד. לפני ההליך, האם מקבלת תרופה להרפיית שריר הרחם ולאחר מכן מעסה בחוזקה את בטנה ומנסה כך לסובב את התינוק ולכוון אותו כך שראשו יהיה כלפי מטה והרגליים למעלה. יעילות השיטה משוערת בין 50-80 אחוזי הצלחה.

רפואה משלימה

  • אקופקסורה- לחיצות בנקודות דיקור ספציפיות, שעוזרות להרפיה ואיזון הגוף והנפש בעזרת אומנות הריפוי היפני שנקראת שיאצו. (מומלץ ללכת למטפל מקצועי ומומחה ברפואה סינית)
  • נשימות ושירה- המכוונות לפלג גוף תחתון ופועלות להרפיית הבטן התחתונה ופלח הרחם התחתון וע"י כך מאפשרת לתינוק להתהפך.
  • אקופונקטורה- דיקור סיני יחד עם טיפול במוקסה (חימום בעזרת סיגר המכיל סוג של לענה, צמח מרפא סיני) הנקודה בה המטפל הסיני מדקר ומחמם נקראת UB67 . נקודה זו נמצאת חיצונית לציפורן של הבוהן הקטנה בשתי הרגליים. רצוי לעשות זאת פעמיים ביום במשך 3-5 ימים, 15 דק’ כל פעם. לרוב המטפל הסיני מסביר איך לעשות זאת לבד וניתן להמשיך את הטיפול בבית. (מומלץ ללכת למטפל מקצועי ומומחה ברפואה סינית).
  • הומיאופתיה- רמדי pulsatila. טיפול על ידי הומיאופת או דרך בית מרקחת הומיאופתי.
  • טיפול בעזרת דמיון מודרך (שיטת קיי)- מועבר ע"י מטפל מוסמך.

תנוחות שונות

  • תנוחת ברכיים - חזה, תנוחה שבה ראש היולדת נמוך יותר מן הישבן. יש להישען על הברכיים, כך שהברכיים נוגעות ברצפה והמרפקים נשענים גם כן על הרצפה (כמו תנוחת שש, רק שכאן את נשענת על המרפקים במקום על כפות הידיים). ניתן גם להישען על כרית או כדור פיזיו, רק שכאן האגן מוגבה יותר ורצוי להישאר בתנוחה זו למשך 15 דק’ לערך, פעמיים ביום.
  • שכיבה אלכסונית- האגן מוגבה על כריות והרגליים מוגבהות על הקיר (מעין יצירת אלכסון הפוך) במשך 15 דק’ פעמיים ביום.
  • רכינה לפנים והישענות על פוף או על מצבור כריות כאשר האגן מורם מאוד. 15 דק’ פעמיים ביום.

ניתן לשוחח עם העובר ולדמיין אותו עם מצג ראש למטה והפנים לכיוון הגב שלך. אפשר למצוא תמונות של נשים הרות עם בטנים שהעובר עם מצג ראש מטה ולתלות אותן בכול מקום בבית, בצורה זו המוח יראה כול הזמן את המצג הנכון ויתרגם זאת למציאות. דבר נוסף שניתן לעשות הוא לדבר הרבה עם העובר. ממש לשוחח איתו ולבקש ממנו שהדבר הכי טוב עבורו הוא להיות עם הראש למטה.

סיכום

לסיכום, ישנם לא מעט כלים וטיפולים בהם ניתן לעזור לעוברים, שמצויים במצג עכוז, להתהפך למצג ראש. ועדיין, לא קרה שום אסון אם התינוק ‘בחר’ לא לשנות את תנוחתו, הכי חשוב שייוולד בריא. אם וכאשר תזדקקי לניתוח קיסרי תבחרי לך הכוונה, הדרכה ותמיכה בכדי שחווית הלידה הקיסרית, תעבור לך בקלות עם קבלה והבנה.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!