גלולת היום שאחרי

גלולת היום שאחרי הופכת נפוצה יותר ויותר בקרב נשים ונערות. אז מי יכולה לקחת אותה? מתי היא מומלצת לנטילה? ממה כדאי להיזהר ומהן תופעות הלוואי שלה? גלולת היום שאחרי
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 02/03/2020

תוכן הענינים

מבוא

גורמי מקצוע רבים בתחום הרפואה מסכימים ש“גלולת היום שאחרי“ היא לא פחות ממהפכה בתחום בריאות האישה. אולי זה נראה כמו שנות דור, אבל גלולת היום שאחרי נכנסה לחיינו רק בשנות האלפיים. בעוד שבשנתיים הראשונות השימוש בה דרש מרשם רופא, כיום היא ניתנת ללא מרשם רופא, בניגוד לגלולות למניעת הריון, החל מגיל 14.

למרות, ואולי דווקא בגלל הפופולאריות שלה, נשים רבות נוטות להשתמש בה באופן קבוע ואינן יודעות מה ההשפעה האמיתית שלה על גופן. גלולת היום שאחרי נועדה להגנה לאחר קיום יחסי מין שאינם מוגנים ועוד לפני השרשת העובר. במקור, הגלולה נועדה לנשים שהותקפו מינית או במקרים בהם הקונדום נקרע, ונועדו לשימוש בכל גיל.

על פי דו"חות שפורסמו בשנים האחרונות בישראל, מאז כניסתה של גלולת היום שאחרי לשוק ירד מספר ההפלות באחוזים גבוהים. הגלולה יעילה ב-72 השעות הראשונות שלאחר קיום יחסי המין, וככל שנוטלים אותה מהר יותר היא יעילה יותר.

כיצד עובד מנגנון הפעולה של גלולת היום שאחרי? למעשה, מדובר בהפרעה להפריית ביצית על ידי הזרע. הגלולה לא גורמת להפלה, והחומר השכיח בה הוא פרוגסטרון מסוג Levonorgestrel במינון 1.5 מ״ג שיעילותו, כאמור, מוגדרת עד 72 שעות.

אז מה הבעיות הקיימות בשימוש בגלולה?

הבעיה הראשונה נעוצה בשימוש לא נכון. מחקרים מראים כי מעל 50% מהמשתמשות נטלו את הכדור בזמן לא נכון, כלומר, מעבר לתקופה המוצעת, ואפילו לפני קיום יחסי מין כתפיסה מניעתית. יוצא אפוא מצב שנשים ונערות מקיימות יחסי מין לא מוגנים ונוטלות את הגלולה. במצב זה הן לא מוגנות מזיהומים העוברים באמצעות קיום יחסי מין, והן לא מוגנות כך מהריון.

בעיה נוספת שצריך לתת עליה את הדעת היא שלא מדובר בתרופת קסם. קיים שיעור הריונות לא רצויים של כ-12% למרות השימוש בגלולת היום שאחרי. במקרים כאלה יש צורך לבצע הפסקת הריון, על שלל הסיבוכים היכולים להיווצר במהלכה.

כדאי לשים לב גם לתופעות הלוואי של הגלולה: הריון לא רצוי, כאבי ראש, כאבי בטן, הקאות, דימומים לא סדירים, חולשה וסחרחורות.

עוד כמה דברים שחשוב לדעת לגבי גלולת היום שאחרי

עד כמה זמן יעילה הגלולה של היום שאחרי?

מחקרים מוכיחים כי הגלולה יעילה עד חמישה ימים מיום קיום יחסי המין, אם כי יעילותה הגדולה ביותר היא תוך 72 שעות מרגע קיום יחסי המין.

האם ישנן תופעות לוואי לגלולה?

לא נרשמו תופעות לוואי חריגות או נמשכות לגלולת היום שאחרי. פחות מחמישית מהנשים יסבלו מתופעות לוואי קלות וחולפות, בעיקר הפרעה בסדירות הווסת. תופעות לוואי אחרות כוללות עייפות, אי נוחות בבטן ובחילות.

האם יש סיכון למינון יתר?

ניתן ליטול את גלולת היום שאחרי מספר פעמים באותו מחזור ללא נזק בריאותי ידוע, אך במקרה זה עולה הסבירות לשיבוש בסדירות המחזור. אין אפשרות למינון יתר עם תרופה זו.

האם הגלולה מעלה את הסיכון להריון חוץ רחמי?

גלולת היום שאחרי לא מעלה את הסיכון להריונות מחוץ לרחם.

האם יש קבוצות סיכון להן אסור להשתמש בגלולה?

גלולת היום שאחרי מותרת לשימוש בקרב נשים מעשנות בגיל 35 ומעלה. בניגוד לגלולה למניעת היריון שמכילה אסטרוגן ופרוגסטרון, הגלולה ליום שאחרי מכילה רק פרוגסטרון, ולכן אינה מעלה את הסיכון לשבץ או להיווצרות קרישי דם. מסיבה זו, גם לנשים שאסור להן ליטול גלולות למניעת היריון, כמו מעשנות בנות 35 ויותר או נשים עם מיגרנות תכופות, כן מותר להשתמש בגלולה. גם לנשים שמניקות ולנשים שסבלו בעבר מהיריון חוץ רחמי מותר להשתמש בגלולת היום שאחרי.

האם המינון של ההורמונים בגלולה גבוה?

המינון של ההורמונים בגלולת היום שאחרי לא חריג, והוא פחות ממחצית מהחשיפה החודשית של אישה שנוטלת גלולות מסוגים שונים.

אם הגלולה לא מצליחה למנוע הריון, האם יש סכנה לעובר?

מחקרים מראים שאם האישה בכל זאת הרתה לאחר נטילת הגלולה ליום שאחרי, הרי שאין חשש לשלום ההיריון. נמצא שבהריונות שאירעו לאחר טיפול שנכשל עם הגלולה, אין יותר מומים, לידות מוקדמות או סיבוכים מילדותיים.

האם גלולת היום שאחרי משפיעה על הפריון?

ההשפעה של גלולת היום שאחרי קצרת טווח ולא ידוע על כל השפעה שלילית על הפריון. למעשה, אפשר לשוב ולהרות עוד באותו מחזור. יתרה מכך, מניעה של הריונות לא רצויים שעלולים להסתיים בהפסקת היריון יזומה עשויה דווקא להפחית את הסיכון לפגיעה עתידית בהריון.

האם גלולת היום שאחרי מגינה מהריון גם לפני קיום יחסי מין?

נטילת גלולת היום שאחרי אינה מגנה מכניסה להריון במהלך אותו חודש. משום שהגלולה פועלת גם על ידי דחיית הביוץ, הרי שקיום יחסי מין שוב, זמן קצר לאחר נטילתה, עשוי לחשוף את האישה לאפשרות של היריון. לכן, מומלץ להשתמש בכל מגע מיני לאחר נטילת הגלולה באמצעי מניעה נוספים.

לסיכום

גלולת היום שאחרי יכולה לסייע רבות, אך לא כדאי להשתמש בה כתחליף לאמצעי מניעה - הן בשל הריונות לא רצויים, הן בשל החשש מזיהומים העוברים במהלך קיום יחסי מין, והן בשל תופעות הלוואי הכרוכות בשימוש בגלולה.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!