טיפול טבעי בריפלוקס אצל תינוקות

התינוק לא רגוע, בוכה בזמן ההנקה/בקבוק , פולט את האוכל וזע באי נוחות? רוב הסיכויים שהוא סובל מריפלוקס. מה זה? למה זה קורה ובעיקר – איך להקל עליו באמצעים טבעיים? טיפול טבעי בריפלוקס אצל תינוקות
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 30/08/2020

תוכן הענינים

מה זה ריפלוקס תינוקות?

מדובר בתופעה של החזר קיבתי ושטי, שהיא שכיחה למדי בשנתם הראשונה של התינוקות. היא מופיעה הן בקרב תינוקות היונקים חלב אם והן בקרב תינוקות שניזונים מפורמולה בבקבוק. ריפלוקס הוא תיאור למצב בו המזון, או כל נוזל המצוי בקיבה, עולה ממנה בחזרה במעלה הושט ועד לחלל הפה. הוא עשוי לצאת ממנו בהקאה או פליטה.

התופעה כאמור שכיחה ואם אינה מתרחשת בתדירות גבוהה אין בה סכנה או פגיעה באיכות חיי התינוק. אולם כאשר היא מתרחשת בתדירות גבוהה, לאחר כל ארוחה ואף בין הארוחות, היא עלולה לפגוע מאד באיכות חיי התינוק והוריו, ואף להשפיע על הגדילה וההתפתחות.

מהם תסמיני ריפלוקס אצל תינוקות?

לרוב הם יבואו לידי ביטוי בסמוך לסיום הארוחה. הקיבה מלאה ובמקום שהמזון יתעכל וימשיך את דרכו במורד הקיבה, הוא חוזר כלפי מעלה. הדבר גורם לשיהוקים, אי נוחות, ופליטה, לרוב בקשת, של המזון החוצה. תוכן הקיבה שעולה במעלה הוושט הוא חומצי, לאחר שבא במגע עם הקיבה, ועם הזמן הגעתו לוושט ולאזור הגרון גורם לתחושת כאב ושריפה אצל התינוק, ובמילים אחרות – צרבת.

תסמינים אופייניים לריפלוקס הם: פליטות מרובות, יוצאות בזרם בצורת קשת ו/או הקאות, הקשתת הגב לאחור בזמן האכילה, אי שקט ובכי במהלך האכילה.

כשהריפלוקס הוא בעוצמה גבוהה, הוא עלול לגרום לדלקת בדרכי העיכול.

למה זה קורה?

מדובר בהפרעה בתפקיד סוגר הוושט התחתון. זהו שריר טבעתי המצוי בין הקיבה לוושט ומשמש מעין שסתום שתפקידו למנוע מהאוכל לעלות בחזרה במעלה הקיבה. בקרב תינוקות השריר הזה הוא עדיים רפוי, דבר שבמצב רגיל הוא טובמאחר והוא מסייע לתינוק לשחרר אוויר (גיהוק). אולם כשהוא רפוי מדי, ובמיוחד כשתינוקות צעירים מבלים את רוב היום בשכיבה, יחד עם הגיהוק עולה גם מזון בחזרה מקיבה לכיוון חלל הפה ואז יוצא החוצה, בהקאה או בפליטה.

החדשות הטובות: עוצמת הריפלוקס מתמתנת משמעותית סביב גיל תשעה חודשים,עם המעבר לאוכל מוצק ועם היכולת של התינוק לשבת. בסביבות גיל שנה וחצי התופעה אף עשויה לחלוף מעצמה, כליל.

לעתים הריפלוקס אינו מתבטא בהקאה או בפליטה. מצב כזה נקרא ריפלוקס סמוי.

מה זה ריפלוקס סמוי?

במצב כזה המזון אמנם עולה מהוושט אל חלל הפה אולם אינו נפלט מהפה. במקום להיפלט, הוא חוזר בחזרה במורד הוושט אל הקיבה. התופעה עלולה להגביר את תחושת הצרבת, הכאב וחוסר הנוחות ולעתים יש נטייה לחשוב שהבכי נובע מכאבי גזים ולא בשל הריפלוקס הצורב והכואב.

טיפול טבעי בריפלוקס תינוקות

ראשית חשוב לשלול מחלות או בעיות אחרות. המעקב הראשוני הוא מעקב אחר תזונת התינוק, בין אם זו הנקה או תחליף חלב, מדידת הכמויות בכל ארוחה ועקומת העלייה במשקל. פעמים רבות, אם התינוק פולט מזון בתדירות גובהה, הוא עלול לרדת במשקל מאחר והוא בעצם מוציא החוצה את מה שאכל. כמו כן, אם אכל כמות גדולה מדי, יכול להיות שקיבתו אינה מסוגלת להכיל את הכמות, וזו יכולה להיות הסיבה לפליטה. לכן המעקב חשוב כדי לשלול אפשרויות אחרות שאינן ריפלוקס.

הטיפול הטבעי בריפלוקס אצל תינוקות כולל המלצות לסיגול מספר הרגלים מועילים. במידת הצורך ניתן להוסיף גם דיקור עדין מותאם לתינוקות, שאינו כואב ומשפר משמעותית את התחושות, עם הקלה ניכרת בכאבים

ישנן גם כמה תרופות סבתא שניתן לסגל, והן משמשות כאמצעי להקלה ולהרגעת התינוק.

תרופות סבתא לריפלוקס אצל תינוקות

  • ארוחות קטנות יותר: המטרה היא לא להרעיב את התינוק אלא לא להעמיס יותר מדי על הקיבה. מומלץ לעבור ליותר ארוחות ביום אולם בכמות קטנה יותר.
  • אוכל סמיך יותר: אם מדובר בתינוקות שניזונים מפורמולה, ניתן לרכוש תחליפי חלב ייעודיים לתינוקות עם ריפלוקס. הם סמיכים יותר, חלקם מכילים עמילן אורז, ו"יושבים" טוב יותר בבטן. מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים לפני החלפת הפורמולה. אמהות מיניקות, מומלץ להמנע מלאכול מזונות חומציים.
  • תנוחת ההנקה/האכלה מבקבוק: בהנקה, מומלץ לאחוז את התינוק בתנוחה אנכית, לאורך גוף אמו. באופן זה, שלא כמו בשכיבה, פחות מזון יעלה בחזרה למעלה. בהאכלה מבקבוק מומלץ להשעין את התינוק על הזרוע, כאשר ראשו מוגבה יותר מרגליו. את הבקבוק יש לאחוז בזווית של תשעים מעלות בין הבקבוק לתינוק. כך תהיהלכם שליטה על קצב טפטוף הפורמולה מהבקבוק אל תוך גרונו של התינוק.
  • אחרי הארוחה: בתום ההאכלה יש לאחוז את התינוק כעשרים דקות לפחות ובתנוחה אנכית, על מנת למנוע עליית האוכל.. האחיזה מסייעת גם לגזים ולשחרור אוויר דרך הפה.
  • הגבהת המיטה: מומלץ להגביה את המיטה באופן בו אזור הראש יהיה גבוה יותר מאזור הרגליים. ניתן לעשות זאת באמצעים ביתיים, למשל ספרים עבים או קלסרים שבנויים בעצמם בשיפוע. על השיפוע להיות בזווית של כשלושים מעלות. ניתן להגביה גם את העריסה באמצעות מגת או שמיכה מגולגלת ולייצר שיפוע שהוא מדורג ולא חד. גם במנשא מומלץ שלא להשתמש בסוג בו התינוק ממוקם בו בשכיבה/תנוחת עובר, אלא מנשא בו ניתן להניח בו את התינוק בצורה אנכית.

במקרים חמורים במיוחד עשוי רופא הילדים להמליץ על מתן תרופה טיפתית שמסייעת בהרגעת תחושת הבעירה והצרבת ומקלה על הכאבים. התרופה בעצם היא סותרת חומצית שנגרמת מהתהליך שעובר המזון כשהוא חוזר מהקיבה במעלה הוושט.

טיפול טבעי בריפלוקס אצל תינוקות יכול לסייע רבות, ולשמש גם כטיפול משלים לטיפול רפואי. דיקור סיני למשל, מותאם לתינוקות, עשוי להפחית משמעותית את רמת החומציות בקיבה, ולחזק את השריר הסוגר, אותו השסתום המצוי בין הקיבה לוושט. עם דיקור סיני מוסדרת גם מערכת העיכול. הטיפול יכול לכלול גם מתן צמחי מרפא לאם המיניקה ואף לתינוק, באופן המותאם לגיל התינוק, דרגת החומרה של הריפלוקס ומשקלו.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!