הכל על השכרת רכב

סוכנות השכרת רכב היא חברה שמשכירה רכבים לפרקי זמן קצרים (הנעים, בדרך כלל, בין מספר שעות למספר שבועות) תמורת תשלום. סוכנות רכב לרוב מאורגנת בפריסה של מספר סניפים מקומיים בכל מדינה... הכל על השכרת רכב
מאת: עמי עיני.
תאריך פרסום: 25/05/2014

תוכן הענינים

מבוא

סוכנות השכרת רכב היא חברה שמשכירה רכבים לפרקי זמן קצרים (הנעים, בדרך כלל, בין מספר שעות למספר שבועות) תמורת תשלום. סוכנות רכב לרוב מאורגנת בפריסה של מספר סניפים מקומיים בכל מדינה (כולל סניפים להשכרת רכב בחו"ל), דבר שמאפשר למשכיר הרכב להחזיר את הרכב במקום שונה מהמקום בו הוא שכר אותו. לרוב, סניפי הסוכנויות להשכרת רכבים ממוקמים בקרבת נמלי תעופה, או איזורים עירוניים צפופים.

סוכנויות השכרת הרכבים השונות, משרתות בעיקר אנשים אשר מסיבה מסויימת אין להם גישה לרכבם או אנשים שרכבם התקלקל, לדוגמא, תיירים המגיעים ממדינות אחרות או בעלי רכבים שרכבם נפגע/נהרס בתאונה וממתינים לתיקון רכבם או להחזר מחברת הביטוח. עם זאת, חשוב לציין כי סוכנויות הרכב מציעות להשכרה גם רכבים מסחריים ומשאיות ובמקומות מסוימים אף אופנועים וקטנועים.

לצד השכרת הרכבים המסורתית, סוכנויות השכרת הרכב מציעות כיום מוצרים משלימים נוספים כגון: ביטוח רכב, מערכות GPS, מערכות מולטימדיה ואף טלפונים סלולאריים.

היסטוריה

לאורך כל ההיסטוריה האנושית נושא השכרת אמצעי תחבורה היה נפוץ. אך לפני המצאת המכוניות, אמצעי התחבורה שהוצעו להשכרה היו סוסים, מרכבות ועגלות. התיעוד המוקדם ביותר של השכרת רכב רשום על שנת 1904.

ג'ו סאונדרס מאומהה, נברסקה, נחשב לחלוץ עסקי השכרת הרכבים. הוא החל את דרכו ב-1916 עם רכב פורד יחיד (מודל T)) ועד 1917 חברת השכרת רכבי הפורד שלו חלשה על 18 רכבי פורד (מודל T) במחיר של 10 סנט למייל. עד לשנת 1926, החברה של סאונדרס התפרסה על פני 56 ערים.

אחד המתחרים המוקדמים של סאונדרס היה וולטר ל. ג'ייקובס שבסיס הפעולה שלו היה בעיר שיקגו והוא פתח את סוכנות השכרת הרכבים שלו בשנת 1918 עם 12 רכבי פורד (מודל T).

עסקי השכרת הרכבים התפתחו במהירות וברבות הימים החברה של ג'ייקובס הפכה לחברת Hertz והחברה של סאונדרס נרכשה על ידי Avis.

המודל העסקי

רבות מסוכנויות הרכבים פועלות ע"י רכישת/השכרה של מספר ציי רכבים המשכירים אותם ללקוחותיהם תמורת תשלום. ציי הרכבים של חברות ההשכרה נבנים במספר דרכים:

  • רכישה מראש- נחשב למהלך מסוכן מאחר ולא ברור בכמה הרכב יימכר לאחר שהוא יוצא משירות.
  • רכישה בהסכם ליסינג
  • רכישה באמצעות תכנית רכישה בחזרה ע"י יצרן הרכב (מחיר הרכישה בחזרה ידוע מראש).

מכירת רכבי השכרה שיצאו מהשירות

כיום לרוב סוכנויות השכרת הרכבים יש סניפי מכירה מיוחדים בהם הם מוכרים רכבי השכרה שיצאו משירות במחירים זולים בהרבה ובתנאי תשלום נוחים יותר מרכבים פרטיים חדשים או מרכבים פרטיים מאותו השנתון תוך הבטחה כי הרכב עבר את כל הטיפולים התקופתיים בזמן. למרות זאת, רבים מרוכשי הרכבים נותרו חשדניים בנוגע לרכישת רכב מסוכנויות השכרה. הדבר נובע ככל הנראה מחשש לנסוע ברכב שלמעשה עבר "ידיים" רבות.

סוגי רכבי ההשכרה

רוב סוכנויות השכרת הרכבים מציעות מגוון גדלי רכבים על מנת שיוכלו להתאים לתקציב ולדרישות הגודל של הלקוח. חלקן אף מציעות רכבים מיוחדים, כגון רכבי קבריולט, דגמי יוקרה, רכבים חשמליים, רכבים היברידיים, רכבי שטח וואנים.

על מנת לאפשר סיווג אחיד והשוואה קלה של מחירי השכרת רכבים, ארגון ACRISS (ההתאחדות של מערכות וסטנדרטים של תעשיית השכרת הרכב) פיתח מערכת קידוד לסיווג הרכבים השונים. מערכת זאת מתארת את הגודל, מספר הדלתות, סוג תיבת ההילוכים (אוטומטי/ידני) והמיזוג ברכב וכל זאת מקודד ב-4 ספרות. סיווגים נוספים קיימים גם בהתבסס על מספר המושבים ונפח תא המטען.

תנאי ההשכרה

תנאי השכרת הרכב תלויות בגורמים רבים, כתלות במדינה בה הסוכנות נמצאת ובחברת ההשכרה. בדרך כלל הרכב השכור חייב לחזור באותו מצב בו הוא הושכר ובדרך כלל גם לא לחרוג ממכסת הקילומטראז' שנקבעה במועד ההשכרה. חריגה מתנאים אלו מוסיפה לעלות ההשכרה.

לצרכי ביטוח, חלק מהחברות קבעו גיל מינימלי ו/או מקסימלי להשכרה. בחלק מהמדינות, גיל ההשכרה המינימלי עומד על 25 שנה, למרות שבאותן המדינות הגיל החוקי בו מותר לנהוג כשיש רישיון נהיגה עומד על הרבה פחות מכך.

בכל מקרה, על שוכר הרכב להציג רישיון נהיגה בתוקף וחלק מהמדינות אף דורשות רישיון נהיגה בינלאומי.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!