סידן- רכיב הדיאטות הסודי

לא חסרות סיבות חשובות לצרוך כמות נאותה של סידן – מניעת אוסטיאופורוזיס, גדילה נאותה בילדים, מניעת סרטן המעי הגס ועוד. עתה, מצטרפת לאלו סיבה חשובה נוספת – שמירה על משקל תקין, מניעת השמנה ו/או ירידה יעילה במשקל והפחתת השומן בגוף... סידן- רכיב הדיאטות הסודי
מאת: טליה לביא.
תאריך פרסום: 26/12/2007

תוכן הענינים

האוברדרפט הכי משתלם

שועלי דיאטות ותיקים ואפילו "טירונים" יודעים שעל מנת להפחית במשקל ולהיפרד מכמה קילוגרמים של שומן, צריך להיות ב"מאזן אנרגיה שלילי". במילים פשוטות- להכניס פחות אנרגיה ממה שהגוף מוציא, או להוציא יותר ממה שמכניסים - להיות באוברדרפט קלורי. אז הגוף מגייס את האנרגיה שחסרה לו מרקמת השומן, וזו הולכת ומצטמקת. עד כאן דבר לא חדש.

כמו הרבה דברים בעולמנו גם מה שנורא פשוט (במקרה הזה בעיקר בתיאוריה...) נוטה להסתבך בשלב מסוים. ואכן מסתבר שגם להרכב של הדיאטה ולא רק לתכולה הקלורית יש השפעה על המשקל - כאשר התפריט מכיל מוצרי חלב, ומספק כמות נאותה של סידן, הירידה במשקל גדולה יותר. מפתיע? ממש כך!

1000 קלוריות אינן שוות ל- 1000 קלוריות

קלוריות לדוגמא, שכוללות מוצרי חלב, מרזות יותר מאשר 1000 קלוריות שאינן כוללות בתוכן מוצרי חלב. החשבון הפשוט כבר לא כל כך פשוט...

גם לאוהבי הפחמימות שבינינו, המעדיפים לנתב את מעט הקלוריות שהם צורכים בדיאטה ללחם, פסטה, אורז וכו', כדאי לשנות את התכניות ולדאוג שבתפריט יהיו מספיק מוצרי חלב. אם כבר סובלים – אז שיהיה הכי אפקטיבי שאפשר, לא?

להיפרד מהשומן בבטן

יתרה מכך, לא רק שהירידה במשקל יעילה יותר, אלא שהיא בדיוק מהיכן שצריך. נשמע כמעט כמו נס: איבוד המשקל הוא בעיקר של שומן ובעיקר של שומן מהבטן. מבחינה בריאותית השומן שבבטן הוא מסוכן יותר מאשר שומן המרוכז בירכיים או בישבן, כך ששילוב מוצרי חלב בדיאטה תורם גם להפחתת הסיכון ללחץ-דם ולמחלות הקשורות עם ריכוז שומן באיזור הבטן כמו סוכרת ומחלות לב. בנוסף לכך, לאחרונה התפרסמו מספר מחקרים גדולים ומהימנים המצביעים על כך שתזונה עשירה במוצרי חלב מפחיתה את הסיכון לסוכרת, יתר לחץ-דם, אירוע מוחי והתקף לב.

הגילוי המדעי הוא חדש, ממש מהשנים האחרונות. מצטברים עוד ועוד מחקרים במבוגרים, נוער וילדים שמוכיחים באופן ברור – על מנת לאבד משקל באופן יעיל צריך לאכול מוצרי חלב – 3 עד 4 מנות ביום, ורצוי מאלו העשירים בסידן.

סידן- הרכיב הסודי

הסידן (קלציום) הוא כנראה הרכיב העיקרי אשר תורם לשריפת השומן היעילה יותר. לא חסרות סיבות חשובות לצרוך כמות נאותה של סידן – מניעת אוסטיאופורוזיס, גדילה נאותה בילדים, מניעת סרטן המעי הגס ועוד. עתה, מצטרפת לאלו סיבה חשובה נוספת – שמירה על משקל תקין, מניעת השמנה ו/או ירידה יעילה במשקל והפחתת השומן בגוף. אך לא רק הסידן משחק תפקיד. החלב עשיר גם בחלבונים ייחודיים המפחיתים את לחץ הדם, והוא גם עשיר באשלגן ובמגנזיום המשחקים גם הם תפקיד בהפחתת הסיכון לסוכרת ומחלת לב.

עם זאת, מתברר שסידן, מגנזיום, אשלגן או החלבונים לבדם אינם מביאים לאותה השפעה כמו של מוצרי החלב הנאכלים בשלמותם. כוחו של השלם עולה, כמו במקרים רבים אחרים בתזונה, על סך כוחם של כל הרכיבים המשפיעים בנפרד.

כמה סידן צריך לאכול ביום?

שכבת גילכמות סידן
ילדים800 - 500 מ"ג
מתבגרים1200 - 1000 מ"ג
נשים וגברים עד גיל 501000 מ"ג
נשים וגברים מעל גיל 501200 מ"ג

הידעתם?

  • מומלץ לאכול 3 מנות של מוצרי חלב בכל יום.
  • קשה להגיע לכמות הסידן המומלצת ללא צריכת מוצרי חלב.
  • מוטב להעדיף מוצרי חלב דלי שומן, אך לאו דווקא כאלה שאינם מכילים שומן כלל.
  • במיה, כרוב, שומר, סלרי וברוקולי הם הירקות העשירים ביותר בסידן.
  • הסידן אשר בתרד אינו זמין לגוף.
  • סרדינים הם מקור מצוין לסידן אם אוכלים אותם עם העצמות.
  • שקדים וטחינה (שומשום) עשירים בסידן אבל גם בשומן ובקלוריות!
אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!