אז למה בדיוק כואב לי הגב?

עם התפתחות הטכנולוגיה רובנו הפכנו לטיפוסים יושבניים הנעים מעט מאוד במהלך היום. ביום ממוצע אנו קמים בבוקר שותים קפה, נכנסים למכונית, מגיעים לעבודה, יושבים רוב שעות היום ובערב נכנסים למכונית, חוזרים הביתה ונרדמים על הספה מול הטלוויזיה בסלון. אורח חיים זה בתוספת של לחץ... אז למה בדיוק כואב לי הגב?
מאת: עירית איילון ולד.
תאריך פרסום: 04/08/2007

תוכן הענינים

מבוא

עם התפתחות הטכנולוגיה רובנו הפכנו לטיפוסים יושבניים הנעים מעט מאוד במהלך היום. ביום ממוצע אנו קמים בבוקר שותים קפה, נכנסים למכונית, מגיעים לעבודה, יושבים רוב שעות היום ובערב נכנסים למכונית, חוזרים הביתה ונרדמים על הספה מול הטלוויזיה בסלון. אורך חיים זה בתוספת של לחץ מצטבר הנגרם ממצבים שונים בחיים, גורם לדחיסה של החוליות ויוצר עומס מיותר על הצוואר, השכמות וכמובן על הגב התחתון. התוצאה במקרים רבים היא כאבי גב. הסטטיסטיקה מדברת על כך שכ- 80% מהאנשים המבוגרים בעולם המערבי חווים במהלך חייהם כאבי גב תחתון.

הסיבות העיקריות לכאבי גב הן:

  • חוסר תנועתיות עמוד השדרה וחוסר פעילות גופנית.
  • יציבה לקויה.
  • חולשת שרירים ופיצויים לא נכונים של הגוף.

חוסר תנועתיות עמוד השדרה

יש הסוברים שגילו של אדם נמדד לפי תנועתיות עמוד השדרה שלו. ואכן, המתכון לשמירה על עמוד שדרה בריא לאורך זמן רב הוא שמירה על תנועתיות מרבית בכל מישורי התנועה האפשריים: כפיפה (FLEXION) , פשיטה (EXTENTION), רוטציה (ROTATION) וכפיפה צדית (SIDE FLEXION). חיי היום יום מלאים בתנועות לכל הכיוונים- התכופפות להרים חפץ מהרצפה, הסתובבות למושב האחורי של האוטו וכו'. יש להניע את הגוף בכל מישורי התנועה בצורה מבוקרת ומאוזנת.

יציבה לקויה

יציבה מבטאת את הארגון הסטטי והדינמי של חלקי הגוף האחד ביחס לשני. יציבה נכונה מאופיינת על ידי שימוש מכני טוב בגוף האדם ומהווה בסיס לתנועה נכונה של הגוף. המרפקים ועצמות הגוף צריכים להיות במצב שיאפשרו לשאת ביעילות את העומס כתוצאה מתנועת גוף האדם ומשקלו. יציבה נכונה איננה אוטומטית או אינסטינקטיבית. לכן עלינו ללמוד את כלליה בתנועה ובמצבים סטטיים ולהתאמן על יישום כללים אלו בחיי היום יום.

יציבה לקויה היא תופעה שכיחה מאוד. קיימים מספר גורמים לבעיות יציבה, כגון: נטייה משפחתית, תאונות ונפילות, תנאי עבודה שאינם מתאימים למבנה הגוף, מתחים נפשיים, מתחים פיזיים ועוד. יציבה לקויה גורמת להגברת הלחצים על חוליות עמוד השדרה והדיסקים הבין חוליתיים ואף לחוסר איזון במנח השלד. כך במשך השנים מופיעים כאבי גב, כאבי ידיים, כאבי רגליים, כאבי אגן וכאבי ראש. יציבה לקויה אף עלולה לגרום לחוסר איזון במנח השלד, ליצירת עומס על המפרקים ועמוד השדרה.

כאשר היציבה לקויה הגוף מתעייף מהר ונוצר קושי לעמוד גם במאמצים קלים. יציבה לקויה גורמת לתפקוד לקוי של האיברים הפנימיים, בעיקר של הריאות ושל מערכת העיכול. יתרה מכך, בישיבה או בעמידה כפופה מופעל לחץ מוגזם על בית החזה. לחץ זה, מגביר את פעילות הריאות ומערכת הנשימה. כמו כן, דפוסי ההליכה הופכים ללא נכונים וגורמים לעייפות ולעיתים לכאבים וללחצים המשפיעים על מצב רוחו של האדם וגורמים לו לעצבנות ולקוצר רוח.

ליקויי יציבה שכיחים

בעמוד השדרה ארבע עקומות טבעיות שקיומן הכרחי ליציבה נכונה: שתי עקומות בצורת קער- "לורדוזות" (צווארית ומותנית), ושתי עקומות בצורת קמר- ''קיפוזות'' (חזית ועצית). ליקויי היציבה השכיחים מאופיינים בבעיה כלשהי באחת העקומות או יותר. להלן פירוט של ליקויי היציבה השכיחים:

  • שקע צווארי- ליקוי יציבה המאופיין בשרירי צוואר קצרים, סנטר רחוק מעצם החזה וגבנון בחלק העליון של הגב (הבדיחה אומרת שאנשים אלו חטטניים ודוחפים את האף).
  • קמור גבי- ליקוי יציבה המאופיין בכתפיים מסובבות לפנים, ראש נוטה קדימה (פרוטרקשיין של הסנטר), גב עליון קמור מדי באזור עמוד השדרה הגבי, קיצור שרירי החזה וחולשה בשרירי הגב העליון ומקרבי השכמות), נשימה קצרה ושטחית ומודעות נמוכה לגוף. במקרים מסוימים עלולה להיווצר לורדוזה מוגדלת באזור המותן כפיצוי לקיפוזה החזית המוגדלת. ליקוי יציבה זה עלול לגרום למתח ולאי נוחות באזור העורף וחגורת הכתפיים עקב טונוס שרירים מוגבר.
  • שקע מותני- שקע גדול באזור עמוד השדרה המותני עם סיבוב מוגבר של האגן לפנים.
  • גב שטוח- הקטנת השקע המותני ביחס לנורמה (בד"כ כתוצאה מחולשת שרירי כופפי הירך). במקרים רבים מנח זה כרוך בכאבי גב. ליקוי זה כרוך בהפרעות תפקודיות הן במערכת השלד והן במערכת העצבים.
  • יציבה רפויה- ביציבה זו האגן מוסע קדימה, הכתפיים שמוטות ולעיתים קיים שיטוח בעקומה המותנית והגברת העקומה החזית. מצביע על מודעות גוף נמוכה ודפוסי תנועה לקויים. משווה לאדם בעל הליקוי מראה עייף הקורס כלפי מטה.

חולשת שרירים ופיצויים לא נכונים של הגוף

עבודה לקויה של השרירים בכלל ושל השרירים המייצבים בפרט חושפת את עמוד השדרה לכוחות אשר הוא אינו מסוגל להתמודד לאורך זמן והתוצאה, בסופו של דבר, הינה כאב ומגבלה. כך לדוגמה, ישיבה ממושכת כאשר לאדם יש שרירי בטן וגו חלשים, גורמת לכוחות דחיסה וגזירה (כוחות המשיקים אחד לשני) וכתוצאה מכך מופעל עומס רב על המבנים השונים של עמוד השדרה. התוצאה הסופית מתבטאת בכאב ומגבלה וכמובן פגיעה באיכות חיים. חולשת שרירי הבטן ומרכז הגוף הם גורם מרכזי לכאבי גב ולליקויי יציבה. בטן חלשה מפעילה את שרירי הגב יתר על המידה. עבודה יתרה זו של השרירים גורמת לעלייה בטונוס השרירי ובטווח הארוך לירידה באספקת הדם התקינה לשרירים ולעלייה בריכוז חומצת החלב. טיפוח המרכז, חיזוקו והגמשתו, מפחיתים משמעותית את הסיכוי לפציעות ומונעים כאב. מרכז הגוף (ליבת הגוף) הוא מקור הכוח שלנו. הוא נמצא בין החלק התחתון של הצלעות לקו שמסביב עצמות הירך.

שרירי מרכז הגוף עוטפים את הבטן והגב התחתון. חיזוקם והגמשתם של שרירים אלו עשוי לסייע לרוב האנשים הסובלים מכאבי גב. בתחילת הדרך מומלץ לעבוד בעיקר על הגמישות. התקדמות איטית והדרגתית בתרגילי הגמישות והמתיחות, עשויה להגדיל את הגמישות בשרירים וברצועות של עמוד השדרה ולצמצם את הסיכוי להופעת כאבי הגב או להישנותם. בשלב הבא, מומלץ להתמקד בשיפור הכוח והסבולת השרירית של השרירים התומכים בעמוד השדרה. מומלץ להתמקד בעבודה על השרירים העמוקים של הבטן (בעיקר הרחב הבטני transversus abdominus) והגב (בעיקר המולטיפידוס lumbar multifidi).

אימון פילאטיס (עדיפות לעבודה בקבוצות קטנות) מתאים במיוחד לסובלים מכאבי גב, מאחר והוא מתמקד בעבודה על מרכז הגוף (Core Exercise), הכולל בעיקר את השרירים העמוקים באזור הבטן, הגב והאגן. אימון הפילאטיס אף משלב מרכיבים נשימתיים ומנטאליים ועבודה על גמישות הגו ולכן הוא עשוי לשפר באופן ניכר כאבי גב הנובעים מחולשת שרירים או מחוסר איזון שרירי באזור הבטן והגב התחתון.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!