פסיכיאטר, פסיכולוג ומה שביניהם

קצב החיים המודרני והתמורות שעוברת החברה המערבית המקדשת יותר ויותר את אינדיבידואליזם וההאדרה העצמית, מביאים אנשים רבים לפנות לטיפול נפשי, אצל פסיכולוג או פסיכיאטר, בניסיון להגיע לפתרונן של בעיות המעיקות עליהם על מנת לחיות חיים מאוזנים ובריאים יותר. פסיכיאטר, פסיכולוג ומה שביניהם
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 10/06/2011

תוכן הענינים

מבוא

אין להעלות על הדעת דיסציפלינה טיפולית אשר עברה שינוי משמעותי יותר מזה שחל על הדרך בה נתפס כיום עולם בריאות הנפש בעיני החברה. אם בעבר תויגו הנזקקים לטיפול ולמעקב פסיכותרפיים כחריגים שמקומם בשולי החברה, כיום השתנתה התפיסה משמעותית וטיפוח בריאות הנפש הפך לעולם נגיש ופתוח הרבה יותר ממנו נהנים רבים.

קצב החיים המודרני והתמורות שעוברת החברה המערבית המקדשת יותר ויותר את אינדיבידואליזם וההאדרה העצמית, מביאים אנשים רבים לפנות לטיפול נפשי, אצל פסיכולוג או פסיכיאטר, בניסיון להגיע לפתרונן של בעיות המעיקות עליהם על מנת לחיות חיים מאוזנים ובריאים יותר.

בין פסיכיאטר לפסיכולוג

אף שרבים נוטים לבלבל בין השניים, קיימים הבדלים מהותיים בין טיפול על ידי פסיכיאטר לטיפול אצל פסיכולוג. בעוד פסיכולוג הינו בהכשרתו בוגר תואר שני בפסיכולוגיה קלינית שעבר התמחות של ארבע שנים במוסד טיפולי ורשום בפנקס הפסיכולוגים, פסיכיאטר הוא למעשה רופא לכל דבר, בוגר תואר M.d עם התמחות בבריאות הנפש.

הבדלים אלה מביאים לכך שרק במסגרת טיפול אצל פסיכיאטר רשאי המטפל לשלב טיפול תרופתי כחלק מהטיפול. פסיכולוג, מעצם הכשרתו אינו רשאי לרשום למטופל תרופות כלשהן ועליו להפנותו לפסיכיאטר אם הוא מזהה אפשרות לצורך בתרופות מסוג זה.

נוסף על היכולת לשלב טיפול תרופתי, ההחלטה לאיזה סוג טיפול לפנות נעוצה בטיב הבעיה ממנה סובל המטופל, באינטנסיביות שלה ובמידה בה היא מפריעה לאורח חייו התקין.

טיפול פסיכיאטרי

טיפול המבוצע על ידי פסיכיאטר הוא דרך מוכחת להביא לפתרון חד ומהיר, דרסטי לעיתים של ליקויים נפשיים. פעמים רבות הוא מהווה את הדרך היחידה בה יוכל המטופל לשוב לחיים תקינים ומתפקדים.

הפסיכיאטר מחזיק בידע וביכולות לאבחן את הבעיה הנפשית ואת הליקוי שגורם לה ולדעת להתאים לה את הטיפול התרופתי האפקטיבי ביותר. פסיכיאטרים נעזרים בעולם התרופות הפסיכיאטריות שהינו מתחומי המדע הרפואיים שעשו את הפריצה הגדולה ביותר ב-30 השנים האחרונות.

הופעתן של תרופות חדשניות ובטוחות לשימוש, המסוגלות לתת מענה מהיר לבעיות בבריאות הנפש כגון דיכאון קליני, מאניה-דפרסיה וסכיזופרניה הפכו את חייהם של הסובלים מבעיות אלה לסבילים יותר.

טיפול תרופתי מדויק יכול להביא את החולה למצב בו הוא מתפקד וחי חיים תקינים כמעט לגמרי תוך נטילת תרופות קבועה ושילוב של מעקב וטיפול שוטף. עם זאת, רבים הם המקרים בהם נטילת תרופות פסיכיאטריות מלווה בתופעות לוואי בלתי נמנעות כגון שינויים קוגניטיביים שונים, שינויים בחשק המיני ובתאבון ותסמינים נוספים.

יש הגורסים כי טיפול על ידי פסיכיאטר הינו הטיפול הנכון במקרה בו נדרש פתרון מהיר ודרסטי לבעיה נפשית שבגינה מתקשה המטופל לתפקד בצורה תקינה בחייו או אף עלול להוות סכנה לעצמו ולסביבתו.

טיפול פסיכולוגי

תחום הטיפול הפסיכולוגי, או כפי שהוא מכונה בעדה המקצועית- התחום הפסיכותרפויטי, קרי

טיפול באמצעות שיחה, הינו מהתחומים המדעיים המתפתחים של מאה השנים האחרונות. למעשה,

מדובר באפיק ידע צעיר למדי, שהרי מחקר בפסיכולוגיה קלינית נעשה רק מסוף המאה ה-19.

התחום מתחלק לשתי גישות עיקריות של טיפול: הגישה הדינאמית והגישה הממוקדת.

טיפול פסיכולוגי דינאמי הינו טיפול במהלכו ממפה הפסיכולוג את מנעד רגשותיו ותחושותיו של המטופל, את מערכת ערכיו ואמונותיו ואת המהמורות בהן הוא נתקל המביאות אותו להזדקק לטיפול. טיפול דינאמי הוא לרוב ארוך מועד ואורכו נע בין מספר חודשים עד לשנים.

מרביתם של הפסיכולוגים הוכשרו להעניק טיפול בגישה הדינאמית, כאשר זו נחלקת למספר אסכולות שונות באופיין. במסגרתן, חוקרים שונים וממשיכיהם הצביעו על דרכים להגיע למקור בעיותיו של המטופל, החל מבחינת יחסיו עם הוריו ובני משפחתו, דרך הצורה בה הוא תופס מצבי חיים שונים ועד למערכות יחסיו הזוגיות והבינאישיות.

כך, הגישה הממוקדת צברה פופולריות בעשורים האחרונים ובמרכזה עומד הרצון המשותף למטפל ולמטופל להגיע לפתרונה של בעיה ספציפית כגון חרדת מבחנים או טיסה, אין-אונות נפשית ואחרים.

גישה זו נמצאה יעילה במיוחד בטיפול בהפרעה אובססיבית קומפולסיבית הידועה גם כ- OCD.

טיפול פסיכולוגי נבדל מהטיפול הפסיכיאטרי במידת התאמתו לשכבת אוכלוסייה רחבה יותר. למעשה, כמעט ואין אדם שאינו יכול להפיק תועלת מטיפול פסיכולוגי ויש אף הגורסים כי מדובר בחוויה מזככת וממריצה. טיפול פסיכיאטרי לעומת זאת מתאפיין במטופלים עם בעיות אקוטיות ומהותיות הדורשות פתרון מהיר שיאפשר להם להמשיך בשגרת חייהם בצורה הנורמלית ביותר האפשרית.

כיצד לבחור בין פסיכיאטר או פסיכולוג?

כאמור, ממד הדחיפות הינו משמעותי ביותר למתלבטים בין טיפול על ידי פסיכיאטר לטיפול פסיכולוגי. טיפול פסיכיאטרי המשלב תרופות רבות השפעה הינו הדרך הטובה ביותר להחזיר את המטופל לתפקוד תקין בזמן קצר יחסית. עם זאת, נטילה של תרופות פסיכיאטריות אינה דבר של מה בכך, לחלקן קיימים תסמיני לוואי לא פשוטים המקשים על נטילתן לאורך זמן.

נדמה כי אם ברצונו של המטופל להגיע לפתרון עמוק של הבעיה תוך התרכזות אמתית במקורותיה ובסיבות להיווצרותה, עליו לפנות לטיפול פסיכולוגי מקיף כחלק מהגישה הדינאמית בו יוכל להיעזר במטפל למוד ניסיון בעל הכשרה וכלים לתור את נפש האדם, למפות את בעיותיו ולעזור לו להגיע לפתרונן.

למארג השיקולים יש צורך להכניס גם את הממד הכלכלי. טיפול פסיכולוגי יכול להיעשות במסגרת קופות החולים הציבוריות או במסגרת פרטית כאשר הבדלי העלות הינם מהותיים.

עם זאת, היכולת לבצע טיפול מקיף וארוך טווח תהיה כרוכה כמעט תמיד בפניה לרפואה פרטית ועשויה להתגבש לעלויות משמעותיות.

כאשר משקללים את הנתונים המובאים לעיל מגלים כי דרך הטיפול שצפויה לעבוד בצורה הטובה ביותר על רוב המטופלים הינה השילוב בין טיפול פסיכיאטרי המשלב לתרופות לצורך חזרה מהירה למסלול, לצד טיפול פסיכולוגי מקיף היורד לנבכי נפשו של המטופל ויסייע לו להגיע לפתרון פרמננטי לבעיה שעשוי לאפשר לו להפחית את תלותו בתרופות.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!