נשירת שיער

הידלדלות השיער או נשירתו הן תופעות נפוצות למדי, העלולות להופיע בכל גיל ולפגוע בגברים ובנשים כאחד. בניגוד לדעה הרווחת, תופעות אלה עשויות להתפתח לא רק כתוצאה מסיבות גנטיות אלא בשל שורה ארוכה של סיבות נוספות. את הטיפול בתופעות נשירת שיער יש להתאים באופן אישי לכל מטופל וביחס ישיר לסיבת הנשירה. נשירת שיער
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 07/06/2011

תוכן הענינים

מבוא

הידלדלות השיער או נשירתו הן תופעות נפוצות למדי, העלולות להופיע בכל גיל ולפגוע בגברים ובנשים כאחד. בניגוד לדעה הרווחת, תופעות אלה עשויות להתפתח לא רק כתוצאה מסיבות גנטיות אלא בשל שורה ארוכה של סיבות נוספות. את הטיפול בתופעות נשירת שיער יש להתאים באופן אישי לכל מטופל וביחס ישיר לסיבת הנשירה.

מחזור חיי השערה

תהליך צמיחת השיער הוא מחזורי. לכל אחת משערות ראשנו ישנו מחזור צמיחה קבוע, שאורך שנתיים.

בסיום התהליך נושרת השערה, השורש שוקע בתקופת "תרדמה" קצרה, ולאחר מכן מתחיל תהליך צמיחה של שערה חדשה.

במצב של נשירת שיער תקינה וטבעית, מסיימות כ-100 שיערות את תהליך הצמיחה שלהן מדי יום ונושרות מהקרקפת, כאשר בימים בהם מתבצעת חפיפה, נושרות כ-400 שיערות.

מצבים בהם קצב נשירת השיער הוא מהיר או כמות השערות הנושרות היא גבוהה מהממוצע, מסווגים תחת ההגדרה של נשירת שיער. במצבים אלה מומלץ ביותר לפנות לרופא עור, לברר את הגורם ולמצוא טיפול מתאים.

הסיבות לנשירת שיער

במחקרים שונים, שעסקו בתופעת נשירת השיער ונערכו לאורך השנים נמצא, כי הידלדלות השיער או נשירתו עלולים להתרחש כתוצאה משורה ארוכה של גורמים שונים.

יתרה מכך, לעיתים נגרמת נשירת השיער כתוצאה משילוב של מספר גורמים. מספר סיבות אפשריות הנן מטען גנטי, חוסר איזון הורמונאלי, בעיות עור, בעיות בזרימת הדם ותופעות לוואי אפשריות של תרופות. בנוסף, מחסור בוויטמינים וחולשה במערכת החיסונית, כך במקרה של מחלות שונות ודיאטה קיצונית, תורמות אף הן לתופעה.

הדבר נכון גם לשינויים הורמונאליים אשר חלים בין השאר במהלך ההיריון, אחרי הלידה וכן בגין מתח נפשי. גורמים אפשריים נוספים הם זיהום אוויר, קרינה, עישון, שימוש בסמים וצריכה מוגברת של אלכוהול.

  • גנטיקה – תופעת נשירת השיער כתוצאה מסיבות גנטיות נפוצה מאוד, בעיקר בקרב גברים. לפי הסטטיסטיקה הקיימת, כ-40 אחוזים מהגברים מעל לגיל 40 וכ-50 אחוזים מהגברים מעל גיל 50 סובלים מנשירת שיער הנגרמת כתוצאה מסיבות גנטיות.
    הסיבה הברורה להתקרחות זו איננה ידועה בוודאות, אך נהוג ליחסה לפעילות בלתי רצויה של אנזים בשם"Five alpha reductase" , הגורם לטסטוסטרון הגברי לשנות את צורתו המקורית. הטסטוסטרון הופך להורמון DHT, הגורם להתנוונות הזקיקים של שיער הראש ולנשירתו.
  • תחלואים וזיהומים – פעמים רבות נגרמת נשירת השיער כתוצאה ממחלות זמניות, מזיהומים או ממחלות כרוניות שונות, כדוגמת סוכרת, מחלות לב או מחלות אוטואימוניות. נשירת שיער צפויה גם במקרים של טיפולים כימותרפיים כנגד מחלת הסרטן, הגורמים לפגיעה זמנית בשורשי השיער. עם זאת, לזקיקי השיער ישנה יכולת התחדשות מרשימה, כאשר במקרים אלה לרוב הנשירה היא זמנית וחולפת לאחר ההחלמה או שיפור במצב הרפואי. במקרים קיצוניים, ישנן מצבים בהם נפגעים זקיקי השיער כתוצאה ממחלה באופן בלתי הפיך, ומתפתחת קרחת לצמיתות.
  • עישון – החומרים אותם מכילות הסיגריות עלולים גם הם לגרום לנזק מצטבר לזקיקי השערה ולמנגנוני ההתחדשות שלה. העישון גורם להתכווצות כלי הדם ולזרימה לקויה של דם אל הקרקפת ואל השורשים. במצב זה נפגע קצב התחדשות השערה ועלולה להתפתח נשירה.
  • תזונה לקויה – המזון אותו אנו אוכלים משפיע על כל תאי הגוף, כולל תאי וזקיקי השערה. בשל כך, תזונה לקויה, שאיננה מכילה וויטמינים ומינרלים חשובים ובייחוד מגנזיום, אבץ ו- B12 עלולה לגרום גם היא לנשירת שיער. מחסור מתמשך בחלבונים ובחומצות אמינו עלול גם הוא להסתיים בנשירה.

התקרחות בקרב נשים

בניגוד לתפיסה הרווחת, גם נשים סובלות מנשירת שיער מסיבות שונות, אך במידה פחותה מגברים. נשירת השיער היא תופעה שכיחה למדי לאחר הלידה; בתקופת ההיריון הרבה נשים נהנות משיער שופע ומלא יותר ואילו בחודשים הראשונים לאחר הלידה, מתרחשת נשירה יחסית חזקה כתוצאה מתהליך התחדשות מחזוריות הגידול של השיער.

נשירה זו חולפת לאחר חזרת הגוף לאיזונו. לעיתים עלולה להיגרם נשירה גם כתוצאה מחוסר בברזל בתקופה העוקבת, במקרה זה דרושה התערבות חיצונית.
גיל המעבר והשינויים ההורמונאליים העוברים על הגוף הם סיבה נוספת להתדלדלות השיער בקרב נשים.

טיפולים למניעת נשירת שיער

את הטיפולים למניעת נשירת שיער יש להתאים, כאמור, לסיבת הנשירה, כאשר היום ישנם טיפולים שונים המיועדים הן למנוע מראש את ההתקרחות והן לעצור אותה או לצמצמה לאחר שהחלה. בין הטיפולים הנפוצים נגד נשירת שיער ניתן למנות:

  • תרופות – כיום, רבים נעזרים בתרופות המיועדות לטיפול בנשירה שמקורה גנטי. אחד התכשירים הפופולאריים מיועד לגברים ומבוסס על הורמונים. תכשיר זה מביא לעצירת ההתקרחות נוסף על הגברת קצב צמיחת השיער. בו בזמן, לתרופה ישנן תופעות לוואי שונות, דוגמת: גרד, ירידה בחשק המיני והופעת פריחות. מוצר אחר המיועד גם לנשים, גורם להרחבת כלי הדם באזור הקרקפת ומגרה את זקיקי השיער לפעול בקצב מוגבר. לשתי תכשירים חסרון בולט והוא כי במרבית המקרים לאחר הפסקת הטיפול, חוזרת נשירת השיער. בנוסף, ניתן להשתמש בתמיסות שונות ובהורמונים להגברת קצב צמיחת השיער הניתנים לאחר אבחון מתאים אצל הרופא.
  • תזונה נכונה – הקפדה על תזונה נכונה ועל צריכה מספקת של ויטמינים ומינראלים חיוניים עשויה גם היא למנוע נשירה או לעצור אותה לאחר התפתחותה. דגנים מלאים, שיבולת שועל, ירקות ירוקים, צנוניות, גזר, בצל, שום, כרוב, נבטים, אגוזי מלך, מוצרי סויה, ביצים, אגוזי לוז, תמרים, שקדים ודבש הם כמה ממוצרי המזון העשירים בוויטמינים ובמינראלים ומומלצים מאוד לצורך חידוש וצמיחת השיער.
  • שזירת שיער או השתלת שיער – במקרים בהם נשירת השיער היא בלתי הפיכה ניתן להסתייע בשיטות אסתטיות שונות כדי להתמודד עם ההתקרחות. שזירת שיער מיועדת למקרים בהם התדלדלות השיער מותירה קצוות המאפשרות את ההליך. השזירה מתבצעת במספרות באמצעות הוספת שיער וקשירתו לשיער הקיים. השתלת שיער מתבצעת אצל רופא פלסטיקאי והיא כרוכה בניתוח קצר, במסגרתו נלקחות רצועות עור, אליהן מחוברים שורשי השיער מאזור אחר בגוף ואלה מושתלות בקרקפת. כמה שבועות לאחר הניתוח צומח שיער חדש באזור ההשתלה, אם כי הוא איננו זהה בצפיפותו לשיער המקורי.

נשירת והידלדלות שיער במאה ה-21, כבר אינה כורח שיש לקבל אותו. ניתן וחשוב ולפנות אל פתרונות אסתטיים ורפואיים הלקוחים הן מהרפואה הקונבנציונאלית והן בשיטות טבעיות ואלטרנטיביות.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!