למי מגיע החזר מס

בקופת המדינה יושבים מאות מיליונים של שקלים ומחכים למישהו שיבוא לקחת אותם. לא מדובר באוצר סודי שמחכה לחבורת פורצים נוצצים סטייל אושן 11 אלא כסף ששייך לאזרחים ששילמו יותר מדי מיסים – עניין אפרורי למדי אבל כזה שיכול להיות שווה לכם לא מעט כסף... למי מגיע החזר מס
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 03/12/2017

תוכן הענינים

למי מגיע החזר מס? כנראה שלך...

בקופת המדינה יושבים מאות מיליונים של שקלים ומחכים למישהו שיבוא לקחת אותם. לא מדובר באוצר סודי שמחכה לחבורת פורצים נוצצים סטייל אושן 11 אלא כסף ששייך לאזרחים ששילמו יותר מדי מיסים – עניין אפרורי למדי אבל כזה שיכול להיות שווה לכם לא מעט כסף.

למה לכם? כי לפי הערכות של מומחים, לפחות עשרה אחוזים מבין השכירים שילמו יותר מדי מס וייתכן מאוד שהמספרים גבוהים עוד יותר. המדינה איננה ממהרת להעניק את החזרי המס ובעבר אף פורסם, על ידי מבקר המדינה בעצמו, שהיא גם לא פרסמה מספיק את הזכאות להחזרי מס.

כיום המצב מעט השתפר אך עדיין אף אחד עוד לא מקבל כסף מהמדינה בלי מאמץ. אז למי מגיע החזר מס? ואיך מקבלים אותו? בואו ונראה.

למי מגיע: המקרים הנפוצים

ישנן כמה וכמה תשובות לשאלה למי מגיע החזר מס, אך הרשימה שנציג מטה היא חלקית מאוד. חשוב לבדוק את המקרים הללו בתור התחלה אך לאחר מכן כדאי ללמוד עוד את הנושא כדי לגלות אם לא שילמתם יותר מדי מס גם בגלל סיבות אחרות, מוכרות פחות אבל בעלות משקל גם הן.

תקנות המס רבות וסבוכות וישנם מקרים רבים שבהם אנשים משלמים יותר מיד מס. הנה רשימה של המקרים הנפוצים:

  • עובדים שלא עשו תיאום מס כאשר הם קיבלו משכורת מיותר ממקום עבודה אחד.
  • עובדים שפוטרו במהלך השנה מעבודתם או שהחליפו מקום עבודה.
  • מי שגר במקום מגורים שמזכה בהנחות במס הכנסה (אזורי עדיפות לאומית כמו עוטף עזה והצפון למשל) וגם מי שעבר למקום כזה במהלך השנה.
  • שכירים שהיו זכאים להנחה עקב מצב משפחתי: אבות או אמהות חד-הוריים, הורים גרושים שבחזקתם ילד, הורים גרושים שמשלמים מזונות, הורים לילדים באופן כללי ועוד.
  • שכירים שזכאים להנחות בגלל מצב בריאותי שלהם (מחלות כרוניות, נכות ועוד) או המצב הבריאותי של בני משפחה (הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, למשל.)
  • מי שהיו לו הוצאות על לימודים שמטרתם לשפר את היכולת המקצועית שלו – מלימודי תואר אקדמי ואז השתלמויות שונות.
  • חיילים משוחררים, עולים חדשים, בוגרי אוניברסיטאות ומכללות – כולם זכאים להנחה במס הכנסה ולא תמיד יודעים זאת ומנצלים זאת.
  • הוצאות מוכרות: תרומות למוסדות מוכרים יכולות להיות הוצאה מוכרת שיש לחשב אותה במסגרת החישוב השנתי של תשלום המיסים; גם תשלומים פרטיים לקרנות פנסיה והשתלמות נחשבים במקרים רבים כהוצאה מוכרת.

את החיפוש אפשר לעשות ברשת האינטרנט ובהתייעצות עם חברים ומכרים. אבל נדמה שבסופו של דבר אין תחליף להתייעצות עם המומחים בתחום על מנת לדעת מה באמת מגיע לכם, או, יותר נכון, כמה.

איך קורה שמגיע לך החזר מס?

הדבר שחשוב להבין קודם כל הוא שסכום המס שעלינו לשלם מחושב באופן שנתי אבל נגבה באופן חודשי – כך קורה ששינויים במהלך השנה שמזכים בהורדת הסכום שעליכם לשלם אינם מחושבים על ידי רשות המיסים ואתם ממשיכים לשלם את השומה שנקבעה לכם בתחילת השנה. מקרים רבים אחרים נובעים מכך שלרשות המיסים אין את כל המידע עליכם – במיוחד המידע שהיה מביא להפחתת נטל המס עליכם. לפעמים האחריות היא גם עליכם – לא העברתם את המידע הזה למי שצריך לקבלו ולכן לא קיבלתם את הזכויות המגיעות לכם. כאשר שילמתם יותר מדי מס בגלל הסיבות הללו, מגיע לכם לקבל את הסכום העודף בחזרה ולכן הוא נקרא החזר מס: מס ששילמתם מעבר למה שהייתם צריכים ולכן עליכם לקבל את סכום הכסף הזה בחזרה. לאחר שמגלים שאכן מגיע לכם החזרי המס, מגלים גם שהמדינה לא תספר לכם את זה מיוזמתה וגם, כמה מפתיע, היא לא תעניק לכם החזרי מס רק כי גיליתם שמגיע לכם. ישנו מסלול שצריך לעבור על מנת לקבל את ההחזרים המגיעים לכם.

קודם כל: להפסיק לחשוש

הצעד הראשון בדרך לקבלת החזרי המס הוא פשוט: להפסיק לפחד.

משיחות עם אנשים מתברר שישנם כאלה שחוששים להגיש בקשה להחזר מס כיוון שכך "נפתח להם תיק במס הכנסה" ומעכשיו הם יהיו חייבים בדיווח שנתי פרטני. מדובר בטעות. שכירים שמבקשים החזר מס לא חייבים לשנות את הרגלי הדיווח שלהם לרשות המיסים – הם לא צריכים פתאום להתחיל להגיש דו"ח שנתי כלשהו. עצמאים שמבקשים החזר מס – ובכן, הם כבר חייבים גם בלי הבקשה להגיש דו"ח שנתי ושום דבר לא משתנה אצלם מהבחינה הזו.

עם זאת חשוב לזכור שאם מבקשים החזר מס ולא פועלים באופן נכון – דהיינו מבקשים החזרים שלא מגיעים לכם ושוכחים לבדוק אם לא בוצעו טעויות דווקא לטובתכם – במקרים מסוימים אתם עלולים לגלות שאתם חייבים כסף למס הכנסה ולא הוא לכם. לכן חשוב לבדוק את מצבכם באופן מקצועי ומלא.

חשש אחר הוא מההתמודדות עם הבירוקרטיה הממשלתית בכלל ועם זו של אנשי המיסים בפרט. נכון שבירוקרטיה זה לא ממש כיף, אבל הפחד הזה מוגזם. טפסים לא נושכים ואישורים לא מסתתרים בסמטאות חשוכות וצדים נישומים אומללים. בכל מקרה, מי שמעדיף לוותר על ההתמודדות הישירה עם רשויות המס יכול תמיד לפנות לבעלי מקצוע בתחום שיעשו בשבילו את העבודה.

מה שצריך לעשות: הדרך להחזר המס

את הבקשה להחזר מס צריך להגיש לא יאוחר משש שנים לאחר השנה שבה שולם המס העודף. לצורך הגשת הבקשה:

  • שכירים ממלאים טופס 135 (דין וחשבון שנתי מקוצר לשנת המס למי שאיננו מחויב בהגשת דו"ח שנתי).
  • עצמאים ממלאים טופס 1301 (דין וחשבון על ההכנסות בארץ ובחו"ל דוח ליחיד בשנת המס).

את הבקשה, בליווי כל הטפסים והאישורים שמוכיחים את צדקת הבקשה שלכם, מגישים לפקיד השומה בלשכת המס שאליה משתייך מקום המגורים שלכם. אם מבקשים החזר עבור יותר משנה אחת יש להגיש בקשה בנפרד עבור כל שנת מס.

קיצור דרך שחשוב להכיר: אם אתם שכירים ושילמתם יותר מידי מס בשנת המס הנוכחית, פנו מיד אל המעסיק שלכם על מנת שיטפל בזאת לפני תום שנת המס. כך תימנעו מסיבוכים ועיכובים ותקבלו את ההחזר ישירות במשכורת שלכם.

רק עוד דבר אחד: סבלנות

התשלום, במקרה שמתברר שמגיע לכם החזר מס, איננו משולם באופן מיידי. תהליך הבדיקה עצמו לוקח זמן – במקומות מסוימים זה לוקח חודש אך במקומות אחרים זה עלול לקחת גם יותר משנה!. את התשלום, אם יתברר שאתם אכן זכאים לו, תקבלו ישירות אל חשבון הבנק שלכם יחד עם ריבית והצמדה כפי הנדרש.

אז כן, נדרש לכך לא מעט ידע, קצת אומץ, לא מעט אנרגיה והרבה סבלנות; אבל ייתכן וישנו כסף שמחכה רק לכם. אל תזניחו את החזרי המס שלכם – הם מחכים רק לכם.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!