טיפול פוריות באספקט הרגשי והנפשי

הכמיהה לילד, שמלווה נשים אשר לא מצליחות להכנס להריון ללא סיוע וטיפולי פוריות, אינה הדבר היחיד שמלווה את התהליך. טיפולי פוריות אצל נשים מלווים במנעד שלם של תחושות, רגשות, פחדים וכאבים, במישור האישי והזוגי. תמיכה וליווי התהליך בפן הרגשי יסייע לאיזון התחושות, לחיזוק הזוגיות ולהתמודדות עם תקופה מאתגרת ומורכבת. טיפול פוריות באספקט הרגשי והנפשי
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 22/10/2019

תוכן הענינים

תהליך טיפולי פוריות - אתגרים לכל אורך הדרך

טיפולי פוריות, במיוחד אם הם ארוכים, מאתגרים את האשה העוברת אותם, אולם גם את בן זוגה, ואת הזוגיות. מדובר בחוויה מטלטלת, במישור הגופני והנפשי, ופעמים רבות היא מלווה בקשיי התמודדות עם התהליך.

ראשית, הפרוצדורה הרפואית עלולה להיות חוויה מטלטלת עבור נשים רבות, למרות ההבנה שהטיפול הוא זה שיוביל למטרה המיוחלת, הריון. הפרוצדורה יכולה לכלול שאיבת ביציות, שימוש בהורמונים, החדרת עוברים המצויים בשלבי התפתחות שונים ועוד. חלק מפרוצדורות אלו כרוכות בכאבים פיזיים ובתחושת אי נעימות. כל אלו עלולים להוביל למצוקה, כאשר שגרת החיים, המופרת ממילא, משתבשת עוד יותר, וניכרת עלייה ברמות החרדה והסטרס, במיוחד סביב החשש שמא הטיפול לא יצליח.

בנוסף לתהליכים הגופניים הרבים, נטילת הורמונים שמשמשים כחלק מטיפולי הפוריות מעצימים ומחדדים את התחושות הרגשיות, למשל רגישות מוגזמת, עצבנות יתר, עצב ושינויים במצבי רוח, שמשפיעים לא רק על המטופלת, אלא גם על בן זוגה, חבריה והקולגות בעבודה.

למרות ההצלחה הניכרת של טיפולי הפוריות במאה העשרים ואחת, לתהליך נלווים חששות וחרדות לא מעטים. קיים מתח לכל אורך התהליך, שמא הטיפול לא יצליח, וכשהטיפול הוא ממושך, מתלווים לחרדות גם תסכול וייאוש. לא רק זאת - האשה חווה דימוי עצמי נמוך, עם תחושות קשות של פגיעה בערך העצמי שלה (היא מרגישה שאינה אשה "רגילה" ונזקקת לאמצעים רפואיים כדי להרות), ולעתים גם אינה מסתגלת לשינויים הגופניים, למשל השמנה בעקבות ההורמונים, ותחושת נפיחות כתוצאה מהטיפולים. הרגשות השליליים מתעצמים, ולעתים הם מתורגמים לכעס על נשים אחרות שנכנסות להריון בקלות, ובמקרים מסוימים הכעס מופנה גם לבן הזוג. כל התחושות הללו גורמים למצוקה נפשית עזה.

בעיות פוריות גם אצל גברים

הנטל העיקרי של הטיפולים נופל על כתפיה של האשה. היא זו שעוברת את הפרוצדורות הרפואיות, היא זו שמתמודדת עם השינויים הגופניים והרגשיים עקב נטילת ההורמונים והיא זו שמתמודדת עם שינויים בשגרת חייה. יחד עם הנאמר, הטיפולים שעוברת האשה פוגעים גם בבן זוגה.

אם הסיבה לטיפולים היא בעיית פוריות הגבר – כמו למשל איכות זרע ירודה, הוא עלול לסבול מפגיעה בדימוי העצמי הגברי, עם תחושות אשמה ומצוקה, גם לנוכח הקשיים שחווה בת זוגו, בגללו.

כמו כן, גם גברים כמהים להפוך לאבות, וגם הם, כמו נשותיהם, מתמודדים עם חרדות, שמא הטיפול לא יצליח.

גם הזוגיות נפגעת. מדרך הטבע, את מרבית הטיפולים עוברת האשה. שגרת חיה נפגעת, כך גם התחושות הגופניות והרגשיות. אצל הגבר אין שינויים קיצוניים בשגרת החיים הוא יכול לצאת לעבודה, לבילויים, אינו מושפע משינויים במצבי הרוח בעקבות נטילת הורמונים וכך נפתח פער בין המקום שלו למקומה של בת זוגו. בנוסף, מצופה ממנו להכיל את התחושות שעוברת בת זוג, כעסים, חרדות, עצב וכדומה, כל זאת כאשר הוא אמור לשמש עוגן, בשעה שהוא עצמו חווה גם כן קשיים רגשיים שצויינו לעיל.

לא די בכל אלו, טיפולי פוריות עלולים להפוך לעסק יקר שמעמיד את בני הזוג מול מציאות כלכלית לא פשוטה. לעתים נדרשת רכישת זרע או ביצית, ימי עבודה שמחסירים בני הזוג עקב הטיפולים, כל אלו, בנוסף למשאבים הנפשיים, גוזלים גם משאבים כספיים שעלולים להשפיע על הזוגיות ולהכניס אליה עימותים ומתחים על רקע כספי.

תמיכה רגשית בזמן טיפולי פוריות

טיפול תומך בזוגות, או טיפול אינדיבידואלי לכל אחד מבני הזוג יכול לסייע רבות ולספק כלים להתמודדות עם תקופת משבר מתמשכת. הטיפול עוסק בהכנה ומתן אפשרויות התמודדות והבנה עם מצבים מורכבים ומאתגרים, הן בזוגיות והן לכל אחד מבני הזוג. הנושאים המטופלים הם בחינת יכולת ההכלה והתמיכה של בני הזוג זה בזה, גילויי אמפתיה לכאבים שחווה כל אחד מהם, התמודדות עם הלחצים והחרדות המלווים את הטיפול, ועוד.

עוד עוסקת התמיכה הרגשית בהחלטות חשובות עמן על הזוג להתמודד, למשל האם לדבוק בתוכנית הטיפול בה בחרו או לנסות טיפולים אחרים, האם לתת מקום למחשבה על אפשרויות הורות אחרות, למשל אימוץ, פונדקאות וכדומה? ואיך להתמודד עם פערים בין בני הזוג בנוגע למחשבות אלו?

עקב הפגיעה בדימוי העצמי ותפיסת הגוף, בעיקר של האשה, אולם גם של הגבר, נוצרים פערים גם סביב הפעילות המינית. המתחים והחרדות, בנוסף לדימוי העצמי הנמוך לא תורמים לאווירה, ולעתים מתלווים לטיפולים גם כאבים ותחושת אי נוחות שמשפיעים גם הם על חיי המין. לטיפול והליווי הרגשי יש מקום גם בהצפת קשיים אלו ומציאת הדרכים לפתור אותם.

טיפול רגשי וליווי טיפולי פוריות נמצא כאקוטי עבור זוגות רבים, כטיפול זוגי או פרטני. ההמלצה היא לקבל טיפול מבעל מקצוע הבקיא בתחום טיפולי הפוריות, ויכול לגלות הבנה למידע הרפואי, למרות שלא ייתן המלצות בנוגע לטיפול עצמו, אלא רק בכל הנוגע לרגשות והקשיים המתלווים אליו.

הטיפול מספק כלים עוצמתיים ואפקטיביים להתמודדות עם טלטלות גופניות, נפשיות, מיניות, כספיות וזוגיות במהלך, ועקב טיפולי הפוריות. הוא כולל תמיכה וליווי רגשי ועיבוד החוויה הרגשית ותחושות המצוקה שחוות הנשים, לעתים גם הגברים, וכזוג. בהקשר זה חשוב לציין כי הטיפול אינו טיפול זוגי "רגיל" שעוסק בקשיים בזוגיות, אלא טיפול שעוסק בקשיים שנובעים מטיפולי הפוריות. במפגשים הזוגיים מקבלים שני בני הזוג כלים שיעזרו להם להבין טוב יותר את מצוקתו של הצד השני ולהתמודד עם מצוקה זו.

עם ליווי ותמיכה מקצועית יכולים לקרות, מעבר לקבלת כלים מעשיים ודרכים להתמודד עם הקשיים והתחושות הרבות, גם שינויים בזוגיות, ובמובן החיובי של המילה: בני הזוג לומדים לראות את הצד השני, להתחזק מהחוויה המאתגרת, מגלים ומעריכים את יכולת התמיכה שלהם זה בזו, ואת כוחה של האהבה כדבק המסייע להם לצלוח לא מעט משוכות בתהליך.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!