טיפול טבעי בצרבת

כאשר השער המפריד בין הקיבה והוושט איננו פועל כהלכה, החומצות שמקומן בקיבה עולות מעלה אל הוושט. כשהחומצה פוגשת את הרקמות העדינות של הוושט, היא צורבת אותן וגורמת לתחושת הכאב והלחץ. זוהי הצרבת שממנה סובלים אנשים רבים. טיפול טבעי בצרבת
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 02/02/2016

תוכן הענינים

מבוא

כאשר השער המפריד בין הקיבה והוושט איננו פועל כהלכה, החומצות שמקומן בקיבה עולות מעלה אל הוושט. כשהחומצה פוגשת את הרקמות העדינות של הוושט, היא צורבת אותן וגורמת לתחושת הכאב והלחץ. זוהי הצרבת שממנה סובלים אנשים רבים.

צרבת היא בעיה נפוצה. מומחים מעריכים שיותר מ-40% מהמבוגרים סובלים מצרבת לפחות פעם בחודש, אבל גם ילדים ואפילו תינוקות יכולים לסבול ממנה. חשוב לדעת שזו לא רק תחושה לא נעימה. צרבת יכולה להיות סימפטום לבעיה בריאותית אחרת ואף לגרום לנזקים נוספים – לשיניים, לדוגמה.

הרבה אנשים שסובלים מצרבת משתמשים בתרופות על מנת להקל על הבעיה. לתרופות שונות יש רמות הצלחה שונות אבל הן גם עלולות לגרום לתופעות לוואי ואפילו לנזקים בריאותיים. אין זה מפתיע שאנשים רבים מחפשים טיפול טבעי לבעיית הצרבת. ואכן ניתן למצוא מגוון פתרונות טבעיים ופשוטים שיכולים להקל על הבעיה ואף לפתור אותה, בהתאם לחומרת הצרבת, לגורמים שלה ולייחודיות של כל אדם ואדם.

ניתן לחלק את הטיפול הטבעי לשלושה סוגים:

  1. מניעת צרבת
  2. טיפול בצרבת
  3. הקלה על צרבת

להקדים את הצרבת: מניעת צרבת

על מנת למנוע את הצרבת, ישנם לא מעט דברים שניתן לעשות; בסופו של דבר (ובעצם, לפני הכל) הטיפול הטוב ביותר, שהוא גם הטיפול הטבעי ביותר, הוא מניעת הופעת הגורמים לבעיה.

    הכל מתחיל בתזונה: להימנע ממאכלים שמעודדים צרבת כיוון שהם מעודדים יצירת חומצה ומחלישים את השער שבין הקיבה לוושט. מאכלים אלה כוללים:
    • מאכלים עשירים בשומן ובשמן
    • מאכלים חריפים
    • מאכלים חומציים כמו עגבניות, פירות הדר...
    • מזון מהיר (ג'אנק פוד)
    • מאכלים עשירים במלח
    • משקאות חומציים כמו קפה, קולה וחלק ממיצי הפירות (בעיקר תפוזים ועגבניות)
  • לאכול ארוחות קטנות ולהימנע ממנות גדולות מדי
  • להקפיד על אכילה איטית ומדודה
  • לנהל יומן תזונה על מנת לעקוב אחרי מה שאכלנו ומה שגורם לנו לצרבת כך שנוכל להימנע ממנו בעתיד. להימנע מפעילות גופנית מאומצת מיד אחרי הארוחה, במיוחד אם זו ארוחה גדולה.
  • לרווח בין האוכל לשינה: להקפיד ליצור הפרדה של לפחות שעתיים בין ארוחת הערב לבין השינה. כך נותנים לקיבה מספיק זמן לעכל את המזון לפני שנכנסים למנח מאוזן
  • להגביה את מראשות המיטה – הצד שבו מונח הראש שלנו כשאנחנו ישנים. ההגבהה צריכה להיות קלה – כ-15 סנטימטרים. שימו לב: לא מספיק להגביה את הכרית אלא יש לגרום לנטייה של הגוף כולו.
  • לחדול עישון

להדוף את הצרבת: טיפול בצרבת

כפי שהזכרנו, לצרבת ישנם גורמים שונים. לדוגמה: ברוב המקרים צרבת היא התוצאה של עודף חומצה בקיבה אבל לפעמים דווקא חוסר חומצה בקיבה גורם לצרבת. לכן חשוב לאבחן את הגורמים לבעיה אצלכם ולהתאים את הטיפול לבעיה. שקדים, לדוגמה, הם גם גורם לצרבת וגם תרופה לצרבת, תלוי מה הסיבה לצרבת שיש לכם. אפשר לפנות לרופא או מטפל מתאים אבל היומן שהזכרנו קודם לכן יכול לסייע לכם מאוד לזהות את הגורמים לצרבת ולדעת מה מועיל לכם ומה לא.

ישנן מספר תרופות טבעיות שזוכות להצלחה במקרים רבים, בעיקר כאשר הגורם הוא עודף חומצה בקיבה. מלבד אלה שנזכיר ישנן עוד תרופות טבעיות רבות אבל נשתדל להתרכז בנפוצות שבהן.

  • סודה לשתייה: הסידן המצוי בסודה סותר את החומצה כיוון שהוא חומר בסיסי וכך הוא מקל על הצרבת. סודה לשתייה היא צורה כימית של סידן והשימוש בה להקלה על צרבת כבר היה מוכר גם לסבתות שלנו. מומלץ לערבב חצי כפית עד כפית בכוס מים ולשתות. עם זאת חשוב לדעת שעודף סידן יכול להזיק לגוף ושסודה לשתייה עשירה במלח שעלול להזיק לגוף גם הוא בשימוש ארוך.
  • שוש קירח (ליקוריץ): צמח השוש (שממנו מכינים גם את הממתק סוס או במבליק) היה בשימוש רפואי כבר לפני אלפי שנים. בשונה מתרופות אחרות הוא איננו מטפל בחומציות הקיבה אלא מסייע לפעילות התקינה שלה. בנוסף, השוש מגן על הרקמות הריריות בוושט ומרגיע את תחושת הצריבה. חשוב לדעת שאכילת יותר מדי שוש יכולה לגרום לבעיות לחץ דם – בגלל המרכיב הפעיל שנקרא גליצירהיזין. את השוש מומלץ ליטול לפני הארוחה.
  • תכשיר אלוורה: האלוורה פועלת בשני אופנים – היא מרגיעה את הצריבה בוושט כמו שהיא מקלה על כוויות בעור; היא מורידה דלקת ומרגיעה את הקיבה כשזו מתחילה ל"התקלקל." חשוב לזכור שאלוורה גם יכולה להיות חומר משלשל ולכן מומלץ לחפש מיץ שבו אין אלואין – מרכיב שנמצא בחלק החיצוני של צמח האלוורה. כמו כן מומלץ שלא להגזים בכמויות ולא לשתות במידה.
  • בננות ותפוחים: פירות אלה עשירים בחומרים אנטי-חומצתיים.
  • חרדל: למרות שאוכל חריף לרוב נתפס, ובצדק, כמעודד צרבת, אכילת כף חרדל דווקא יכולה למנוע אותה. החומץ החלש שבחרדל הוא בעל תכונות של חומר בסיסי ולכן נוגד חומצה. אם אתם יכולים להתגבר על הטעם, כפית חרדל יכולה להיות התרופה בשבילכם.

להנמיך את האש: הקלה על צרבת

כאשר אנחנו סובלים מהתקף קשה של צרבת או אם מדובר בבעיה עמוקה – מחלה או כשל פיזיולוגי במערכת העיכול – לעיתים לא ניתן לנצח את הצרבת אלא רק להקל על המצב. נשים בהריון, לדוגמה, סובלות פעמים רבות מצרבת שלא ניתן להיפטר ממנה. במקרים שבהם אנחנו רק יכולים לצמצם את הכאב ואת חוסר הנוחות, אנחנו יכולים לעשות מספר דברים שאינם כוללים נטילת תרופות ולבחור בטיפול טבעי שיכול להביא מזור והקלה.

  • ללבוש בגדים נוחים ושאינם לוחצים
  • הליכות לא מהירות
  • לשתות מים קרים
  • ללעוס מסטיק: הלעיסה מגבירה את ייצור הרוק בפה והרוק יכול להדוף את החומצה. הלעיסה גם מעודדת את פעולת הבליעה שמסייעת להשבת החומצה אל הקיבה. מומלץ ללעוס מסטיק ללא סוכר כדי למנוע נזק לשיניים בזמן שנלחמים בצרבת.
  • לשתות חלב: חלב יכול לסתור את החומצה ולהחזיר אותה אל מקומה בקיבה וכך להקל על הכאב והלחץ. עם זאת מדובר בטיפול נקודתי שאיננו פותר את הבעיה.

טיפול טבעי נכון ומוצלח בצרבת מחייב הבנה שלה ושל הגורמים לה. חשוב מאוד להכיר את הגוף ולהבין מה גורם להופעת הצרבת אצלכם. לצד חשיבות האבחון והתאמת הטיפול לבעיה, חשוב מאוד לשמור על אורח חיים נכון – תזונה נכונה ושמירה על הרגלים בריאים תחסוך לכם הרבה כאבים ותאפשר לכם להיפטר מהצרבת באופן הטבעי ביותר.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!