על חלב פרה, חלב עיזים ומה שביניהם

בעולם המערבי יש שפע מוצרי חלב על המדפים כשהנפוץ מבין סוגי החלב הוא חלב הפרה ולכן הישראלי הממוצע צורך הרבה חלב מסוג זה, מה גם שמוצרי חלב הפרה הם זמינים וזולים יותר מחלב עיזים וגם טעמם מעודן יותר. עם זאת, נשאלת השאלה, האם חלב הפרה בריא יותר?... על חלב פרה, חלב עיזים ומה שביניהם
מאת: ורד שומרוני.
תאריך פרסום: 05/06/2009

תוכן הענינים

מבוא

ויטמינים ומינרלים

כל סוגי החלב מכילים חלבונים (חומצות אמינו), שפע ויטמינים ומינרלים (ויטמין A, ויטמינים מקבוצת B, ברזל, סידן ועוד).

שומנים

חלב כבשים שמן יותר פי כמה מחלב פרה (מייצרים ממנו גבינות, כגון: רוקפור, גליל ופטה). גם חלב הבואפלו נחשב שמן יותר, פי שניים מחלב פרה (ממנו מכינים את גבינת המוצרלה המפורסמת). לעומתם חלב עיזים נחשב לקרוב ביותר בהרכב שלו לחלב אם, הוא מכיל שפע ויטמינים ומינרלים, הוא שמן יותר מחלב פרה אך חומצות השומן שבו הן בעלות אופי שונה ורובן מנוצלות לייצור אנרגיה, להבדיל מהשומן בחלב הפרה אשר רובו מאוחסן ברקמות השומן בגופנו. לכן מוצר חלב עיזים 5% ישמין פחות ממוצר חלב פרה 1%.

עיכול

לב פרה נחשב אלרגן מאחר ומכיל כמות גדולה של לקטוז (סוכר החלב), רוב האנשים לא מעכלים היטב את הלקטוז בשל חסר ברמה מסוימת באנזים לקטאז שתפקידו לפרק את הלקטוז, כתוצאה מכך, לאחר אכילת מוצר חלב, רבים חשים: נפיחות, כאבי בטן, גזים, שלשולים וכד'. כמו כן, החלב מכיל את חלבון ה"קזאין" אשר במקרים של אלרגיה, הגוף מתייחס אליו כאל גורם זר ומתחיל לתקוף אותו. הדבר גורם לתגובה בצורת פריחה או נפיחות ובמקרים חמורים הדבר עלול לגרום להלם אנפילקטי. בנוסף לכך, חלב פרה יוצר ליחה. מהסיבות האלה הוא אינו מתאים לאנשים עם מיגרנות, בעיות עיכול, מחלות מעי דלקתיות, אלרגים, בעיות נשימה, אסטמה וכו' (הלקטוז כמעט ואינו נמצא בגבינות מסוג: קוטג', לאבנה, גבינות קשות ויוגורטים). חלב בופאלו מכיל פחות לקטוז מחלב הפרה. חלב עיזים כמעט ולא מכיל לקטוז וקזאין ולכן עיכולו נחשב מצוין. כמו כן, זמן עיכולו כחצי שעה להבדיל מחלב הפרה שעיכולו לוקח כ-3 שעות! חלב כבשים מכיל פחות לקטוז מחלב פרה אך עדיין יש בו כמות לקטוז המביאה לבעיות עיכול.

סידן

בחלב פרה רוב הסידן לא נספג מאחר והוא מכיל זרחן בכמות גדולה יותר מהסידן, הזרחן מתחרה עם הסידן על הספיגה במעיים ופוגע בספיגתו. בנוסף, סידן חייב שומן בכדי להיספג, לכן יש לצרוך מוצרי חלב 3% ולהימנע ממוצרי חלב דלי שומן (0%, 1.5%), לא בכדי חלב אם מכיל 4% שומן. גם מבחינת סידן-חלב העיזים הכי מומלץ, יחס הסידן עולה על הזרחן ולכן הסידן נספג היטב.

לסיכום, חלב עיזים הוא החלב המשובח והמומלץ ביותר מבין שאר סוגי החלב. לחלב פרה מסגלים תכונות בריאותיות רבות מאחר והוא החלב הנפוץ והנמכר ביותר, אך ספיגת הסידן ממנו בעייתית משהו ויתרה מכך, חלק לא מבוטל של האוכלוסיה אלרגי אליו והוא עשוי ליצור גם בעיות עיכול.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!