הקשר בין קרנות נאמנות לניהול תיקי השקעות

משקיעים יכולים לבחור לנהל את התיק שלהם על בסיס קרנות נאמנות. זו שיטת ניהול שמתאימים בעיקר ללקוחות פרטיים, אך כדאי להכיר את המאפיינים שלה גם בהשוואה לסוגים אחרים של תיקי השקעות הקשר בין קרנות נאמנות לניהול תיקי השקעות
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 18/08/2016

תוכן הענינים

מבוא

שווי הנכסים המנוהלים עבור לקוחות פרטיים (עם חיסכון של עד מיליון שקל) זינק בשנת 2015 ב-57% לעומת השנה הקודמת. הנכסים שמנוהלים דרך קרנות נאמנות צמחו לסכום אדיר של 28.1 מיליארד שקל והזינוק הכי גדול התרחש כבר במחצית הראשונה של 2014 עם צמיחה של 40%.

הרבה גופים פיננסיים מציעים ניהול תיקי השקעות באמצעות קרנות נאמנות. תיק קרנות ממוצע שבו עיקר הכספים מושקע בקרנות נאמנות עומד על 913 אלף שקל, והמטרות העיקריות הן להבטיח פיזור רחב וגמישות אופטימאלית. כמו כן, הקשר בין קרנות נאמנות וניהול תיקי השקעות בא לידי ביטוי בדחיית תשלום המס ובחיסכון בעלויות קניה ומכירה.

מה מיוחד בתיק השקעות שמבוסס על קרנות נאמנות?

יש כמה נקודות שכדאי לדעת על הקשר בין קרנות נאמנות וניהול תיקי השקעות. ראשית, הכספים מופקדים בבנק בחשבון על שם הלקוח וכמובן שגם בסניף שבו הוא בוחר. שנית, נציגי בית ההשקעות נפגשים עם הלקוח כדי להגדיר את מדיניות ההשקעה. כאן גם ניתן לקבוע את רמת הסיכון ולהחליט על סדר עדיפויות. לאחר מכן, בית ההשקעות או מי מנציגיו מקבלים ייפוי כוח. ייפוי הכוח מאפשר להם לבצע פעולות קנייה ומכירה של ניירות ערך בחשבון המנוהל.

מבחינת המשקיע הפרטי או ציבור החוסכים, הקשר בין קרנות נאמנות ותיקי השקעות חשוב גם בגלל דמי הניהול. השאיפה היא כמובן להוזיל את דמי הניהול ככל האפשר ונכון להיום הם עומדים בממוצע על 0.5%-2%. דמי הניהול שמשלם הלקוח הם בגין אחזקה ישירה של ניירות ערך והם נקבעים משווי התיק, תוך התחשבות במספר ההפקדות והמשיכות.

ככל שמתבצעות יותר פעולות משיכה והפקדה, כך צפויים דמי הניהול לגדול. באופן עקרוני, דמי הניהול נגזרים מתוך היקף הפעילות והמעורבות של בית ההשקעות או כל גוף אחר שאחראי על ניהול התיק. בנוסף, הבנק גובה עמלות בגין קניה ומכירה של ניירות ערך והוא יכול לדרוש דמי משמרת.

איך מנוהלים סוגים אחרים של תיקי השקעות?

דרך לא פחות יעילה לבדוק את הקשר בין קרנות נאמנות וניהול שוטף של תיקי השקעות יכולה להיות סקירת האופן שבו מנוהלים תיקי השקעות אחרים, שאינם מבוססי קרנות נאמנות. אם לוקחים כדוגמא ניהול תיק השקעות משולב, מבינים שהמאפיין הכי בולט בו הוא שילוב השקעה ישירה בניירות ערך בעלות סחירות גבוהה עם אג"ח ממשלתי וקרנות נאמנות. כך ניתן לשים דגש על פיזור רחב של ההשקעה ועל הקצאת משאבים ברובד הגיאוגרפי והסקטוריאלי בארץ או בחו"ל.

גם בניהול תיק השקעות משולב ישנו מנהל השקעות אישי לכל לקוח ומנהל קשרי לקוחות שמתווך בין הצדדים. לעומת זאת, ניהול תיקי השקעות עבור חברות ולקוחות מוסדיים מבוצע בצורה מעט שונה. כאן מדובר על ניהול שמיועד לחברות פרטיות וציבוריות, מלכ"רים, גופים ממשלתיים ועוד. את ניהול התיק מבצעים רק לאחר ניתוח פרטני של חשיפת התאגיד ואופק ההשקעה הרצוי עבורו.

כמו כן, פרקטיקה מקובלת של ניהול תיקי השקעות עבור חברות ומוסדיים מתבצעת ישירות מול מנכ"ל או מנהל הכספים, בשקיפות מלאה ותחת אספקת דוחות שוטפים. הדוחות נדרשים גם על ידי הארגון המשקיע וגם על פי דרישות רגולטוריות. תדירות ואופי הדיווחים מותאמים לכל לקוח וישנה השתתפות של נציגי בית ההשקעות בישיבות דירקטוריון רלוונטיות.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!