בריאות, שינה והקשר ביניהם

לשינה תפקיד מהותי בקיום שלנו, וממש כמו אוכל, מים ואוויר- היא מהווה תנאי הכרחי ומיידי. אורח החיים הקדחתני של העולם המודרני מעלה קונפליקט אצל האדם הממוצע ביחס לשינה. לפעמים נדמה כי שינה היא זמן מבוזבז, בריאות, שינה והקשר ביניהם
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 12/03/2016

תוכן הענינים

מבוא

לשינה תפקיד מהותי בקיום שלנו, וממש כמו אוכל, מים ואוויר- היא מהווה תנאי הכרחי ומיידי. אורח החיים הקדחתני של העולם המודרני מעלה קונפליקט אצל האדם הממוצע ביחס לשינה. לפעמים נדמה כי שינה היא זמן מבוזבז, ואם אפשר היה לדחוס את כל מה שנדרש משינה לשעה, או לבטל אותה בכלל, היה זה פלא מופלא, אבל אי אפשר לבטל את השינה וכשלומדים להכיר אותה לעומק, מבינים כמה לא באמת כדאי לוותר עליה.

בזמן שינה הגוף מרפא את עצמו. תהליכי גדילה, ריפוי ושיקום מתרחשים במלוא טהרתם בזמן שהגוף והתודעה במנוחה, וככל שהשינה עמוקה יותר וההרפיה רבה יותר כך תהליכי הריפוי מואצים יותר. הריפוי שמתרחש הוא לא רק פיזי, וגם המח שלנו עושה עבודה חשובה ביותר בזמן שינה עמוקה. במהלך שינה, כשאנחנו לא נחשפים לגירויים חיצוניים תת המודע יכול לעבד את כל מה שנחשפנו אליו וליישב את כל הגירויים הללו. השינה הכרחית לא רק לבריאות הפיזית אלא גם לתפקוד שלנו, ליכולת לקבל החלטות נכונות, לכושר המיקוד, הקשב והריכוז, שינה משפיעה על היעילות והקצב. ברמה הבריאותית התלות בשינה היא ברורה מאליה. אדם לא יכול לחיות יותר מכמה ימים ללא שינה, למעשה לאחר כמה ימים בודדים מתחילות להיווצר פגיעות אקוטיות מערכתיות ולאחר עשרה ימים המערכות קורסות עד לכדי מוות.

חשיבות איכות השינה

לא רק השינה חשובה, גם לא האורך, אלא חשובה בעיקר איכות השינה. אורך השינה חשוב משום שככל שהיא ארוכה יותר, כך נוצרות יותר הזדמנויות לצלול לשלבים העמוקים ביותר של השינה- איפה שקורה כל הקסם. איכות השינה לא חשובה רק לתהליכים שעוברים על הגוף במהלך זמן המנוחה הזה, אלא היא משפיעה לנו על כל היום. אדם שישן שינה לא איכותית, גם אם ישנן שעות רבות, אך לא הצליח להעמיק בשינה, או שהיה לו לא נח, או שהמזרן שלו היה לא איכותי והוביל למנח לא בריא- ישלם על כך לא רק בפגיעה באיכות התפקוד שלו במהלך היום שלמחרת, אלא במצבים מתמשכים- יצבור נזקים לאורך זמן.

משך השינה הרצוי

משך השינה הרצוי משתנה מאדם לאדם ותלוי במגוון גורמים. עם זאת, ההמלצה הגורפת היא על 7-8 שעות שינה ביממה, כאשר קיימות אוכלוסיות הנזקקות ליותר שעות שינה, כגון: נשים בהריון (למעלה מ-8 שעות שינה ביממה), תינוקות עד גיל שנה (14 שעות שינה ביממה), ילדים בגיל 4 (12 שעות ביממה) ובני נוער כ-8 שעות ביממה.

חשוב לציין, כי בכל מקרה שינה של פחות מ-6 שעות שינה לאורך זמן אינה מומלצת ואף מהווה סיכון בריאותי- לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם, לבעיות זיכרון, לעלייה בלחץ, לדיכאון ולסיכון מוגבר לתאונות. עם זאת, גם הקיצון השני אינו מומלץ כלל ושינה ארוכה במיוחד עלולה להזיק גם כן.

איך להבטיח שינה איכותית?

על מנת להבטיח שינה טובה ואיכותית יש להקפיד קודם כל על מזרן טוב. עמינח, למשל, מייצרים ומשווקים מזרנים מזה שנים, ומפעילים מרכז התאמת מזרן באמצעות מערכת ממוחשבת המקבלת נתונים מסדין שבו אלקטרודות. כך ניתן לקבל ייעוץ שיכווין אתכם למזרן המתאים והנח ביותר, כך שהרווח יהיה כפול.

עוד חשוב להקפיד על סביבה מוחשכת לחלוטין. על מנת להגיע למצב שינה מוחלט על המח להשתכנע שכעת לילה, כלומר חושך. המציאות שלנו מלאה בדברים שמפיצים אור- דוגמת הסלולר, נורת החיווי של הטלוויזיה, אורות הרחוב ועוד. על מנת לאפשר לגוף להירגע לחלוטין חשוב מאד להחשיך את החדר לגמרי.

כמו כן, הקפידו להתחיל להירגע לקראת השינה לפחות עשרים דקות לפני השינה ואל תראו טלוויזיה לפני. הצפייה בטלוויזיה מעוררת את המח ובכך מקשה את תהליך ההירדמות. גם אם נדמה שהטלוויזיה מרדימה, בגלל כל המקרים שבהם נרדמנו תוך כדי צפייה, הרי שההרדמות היא נקודתית שמובילה לשינה שטחית ומשבשת את השינה העמוקה הדרושה למערכת.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!