בריאות האישה: 10 בדיקות חיוניות לנשים בגיל המעבר

גם אם את מרגישה נפלא ומאמינה שהכל בסדר אצלך, גם אם את מקפידה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית, גם אם לא חלית אפילו בשפעת בחורף האחרון ויום המחלה האחרון שלקחת היה כשלמדת בתיכון - גם אם כל הדברים האלה נכונים לגבייך, את אף פעם לא יכולה להיות משוכנעת ב 100% שאין לך אפילו בעיה בריאותית נסתרת אחת... בריאות האישה: 10 בדיקות חיוניות לנשים בגיל המעבר
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 18/05/2012

גם אם את מרגישה נפלא ומאמינה שהכל בסדר אצלך, גם אם את מקפידה על אורח חיים בריא, תזונה נכונה ופעילות גופנית, גם אם לא חלית אפילו בשפעת בחורף האחרון ויום המחלה האחרון שלקחת היה כשלמדת בתיכון - גם אם כל הדברים האלה נכונים לגבייך, את אף פעם לא יכולה להיות משוכנעת ב 100% שאין לך אפילו בעיה בריאותית נסתרת אחת. ככל שהרפואה מתקדמת ברור לנו יותר ויותר כי גילוי מוקדם הוא המפתח למרבית ההצלחות בטיפולים, ואם תקפידי לבדוק את עצמך על פי רשימת הבדיקות הבאה, תוכלי להמשיך בשגרת חייך בראש שקט, ובריא.

  1. חזה - החל מגיל 40 מומלץ לבצע בדיקות תקופתיות לגילוי מוקדם של סרטן השד. לנשים צעירות יותר מומלץ גם כן לבצע בדיקה דומה, לפחות אחת לשנתיים.
  2. עיניים - נשים בנות 35 ומעלה נמצאות בסיכון ללקות בגלאוקומה, מחלת העיניים הנפוצה ביותר בעולם המערבי כיום, שעלולה לגרום לנזקים בלתי הפיכים ואפילו לעיוורון. בדיקת ראייה פשוטה עשויה לאבחן את המחלה בשלביה המוקדמים, גם אם אין לה עדיין תסמינים, וטיפול מוקדם עשוי לעכב את התפשטותה ולמנוע נזקים לראייה.
  3. שיניים - בדיקת שיניים תקופתית, לפחות אחת לשנה (אם לא מדי 6 חודשים), מומלצת בכל גיל, אך ככל שאת מתבגרת הסיכונים לבריאות השיניים והחניכיים גדלים. כשאת קובעת תור לבדיקה התקופתית כדאי כבר לקבוע גם טיפול אצל השיננית להסרת אבן שן.
  4. לחץ דם - גם אם את מתאמנת באופן קבוע ושומרת על אורח חיים בריא, מומלץ לבדוק אחת לכמה חודשים את לחץ הדם שלך, במיוחד אם במשפחתך קיימת היסטוריה של בעיות לחץ דם - גבוה או נמוך.
  5. מחלות מין – גם עם כל אמצעי המניעה ההולכים ומשתכללים, עדיין אי אפשר כיום להיות מוגנים באופן מוחלט כנגד כל מחלות המין, ולכן בכל פעם שאת נכנסת למערכת יחסים עם פרטנר מיני חדש, חשוב להיבדק לפני שתוותרו על קונדום.
  6. בדיקה גניקולוגית - קבעי לך ביומן תאריך שנתי קבוע שבו תגיעי לבדיקה שגרתית במרפאה לבריאות האישה, עם כל אי הנעימות המעורבת בדבר. עדיף לחוש חוסר נעימות למשך עשרים או שלושים הדקות שתבלי אצל הגניקולוג, אם משמעות הדבר היא גילוי מוקדם של וירוס הפפילומה, למשל, שעלול לגרום לסרטן צוואר הרחם.
  7. עור - נקודות חן או שומות שמופיעות על העור, בייחוד באזורים של גופך החשופים לשמש, מחייבות מעקב צמוד. דווחי לרופא העור שלך על כל שינוי בגודל או בצורה של כל נקודת חן, והקפידי להסיר נקודות חן חדשות כדי למנוע סיכונים מיותרים להתפתחות סרטן העור, שהוא אחד הסיכונים הבריאותיים הנפוצים ביותר לבריאות האישה.
  8. עצמות - ככל שאת מתבגרת, הסיכון לבריחת סידן מהעצמות ולמחלת האוסטאופורוזיס גובר. בדיקות תקופתיות וטיפול מונע באמצעות טבליות סידן או ויטמין די יכולים להאט את התהליך ואף לעצור אותו.
  9. מעיים - החל מגיל 50 ומעלה מומלץ לבצע אחת לשנה בדיקת קולונוסקופיה, לאבחון בעיות במעיים, החל מהיצרות של המעיים שעלולה לגרום לבעיות בעיכול ועד לאבחון מוקדם של סרטן המעיים.
  10. בדיקות דם - דקירה קטנה אחת בכל שנתיים, החל מגיל 35, תאפשר לך לקבל מידע נרחב על תפקוד גופך - רמת הכוסלטרול בדם, רמת הברזל (או חוסר הברזל, שעלול להוביל לאנמיה), המוגלובין, תפקודי כבד ועוד ועוד. את התוצאות תוכלי לקבל ישירות באתר האינטרנט של קופת החולים שלך, ועל כל תוצאה חריגה מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה או עם כל רופא במרפאה לבריאות האישה.
אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!