הכל על פילאטיס

גוף מאוזן הינו תנאי חשוב מאוד למציאת איזון בחיים ומכאן יישום של חיים מלאים ומאושרים. פילאטיס מאפשר להכיר את הגוף בצורה יותר עמוקה, איכותית ואינטימית. תרגילי השיטה מעודדים עבודה ממוקדת ואיכותית המפעילים את שרירי הגוף העמוקים והחשובים במטרה להביא לחיזוק שרירי ליבת הגוף, להארכת שרירים, להקניית גמישות גבוהה של עמוד השדרה והגפיים ומודעות גבוהה לנשימה נכונה ולשיפור הקואורדינאציה. הכל על פילאטיס
מאת: עירית איילון ולד.
תאריך פרסום: 03/08/2007

תוכן הענינים

מבוא

אימון פילאטיס הינו אימון אינטנסיבי מצד אחד ורגוע מצד שני, אשר מטרתו להביא לחיזוק שרירי ליבת הגוף (Core muscles), להארכת שרירים, להקניית גמישות גבוהה של עמוד השדרה והגפיים ומודעות גבוהה לנשימה נכונה ולשיפור הקואורדינאציה.

עיקר העבודה בפילאטיס הינה מציאת האיזון בין שרירי הגוף השונים. גוף מאוזן הינו תנאי חשוב מאוד למציאת איזון בחיים ומכאן יישום של חיים מלאים ומאושרים. פילאטיס מאפשר להכיר את הגוף בצורה יותר עמוקה, איכותית ואינטימית. תרגילי השיטה מעודדים עבודה ממוקדת ואיכותית המפעילים את שרירי הגוף העמוקים והחשובים כדוגמת שריר ה-transverse abdominis, שרירי multifidus ושרירי קרקעית האגן.

מטרות אימון הפילאטיס:

  1. שיפור היציבה.
  2. בניית דפוסי תנועה טבעיים ובריאים.
  3. חיזוק שרירי ליבת הגוף.
  4. הארכה והקניית גמישות גבוהה לעמוד השדרה ולגפיים.
  5. מודעות גבוהה לנשימה נכונה.
  6. שיפור הקואורדינאציה.

ההיסטוריה של הפילאטיס

ג'וזף פילאטיס, ממציא השיטה, נולד ב- 1880 ליד דיסלדורף שבגרמניה. כילד היה מאוד חולני, אך הוא הצליח להתגבר על מגבלותיו הפיזיות באמצעות אימון גופני.

במלחמת העולם הראשונה מצא עצמו כלוא במחנה ריכוז, שם החל לפתח תרגילים המתאימים למגבלות המקום- בסיסה של עבודת הרצפה של היום, שהייתה הדבר היחיד המצוי בחלל. לאחר מגיפה שפשטה על המחנה ובה מתו כל האסירים פרט לפילאטיס ולאנשיו, הועבר פילאטיס למחלקת הפיזיותרפיה בבית החולים בה שיקמו את האסירים הפצועים. שם החל פילאטיס לפתח את מיטת הקדילק כשדימה תחבושות ופדים לקפיצים שקשר למיטות כדי לאפשר שיקום למטופלים שלא יכלו לקום ממיטותיהם.

בשנת 1923 היגר פילאטיס לארה"ב, שם פגש את אשתו קלרה וביחד הקימו את הסטודיו הראשון שלו בניו יורק, בסמוך ל-"ניו יורק סיטי בלט", וכך התעמק הקשר שלו עם עולם המחול.

בתחילת שנות ה-60 טכניקת פילאטיס הפכה למפורסמת מאוד בעולם המחול עד למצב בו תורגלה הטכניקה שלו בשיעורי מחול רבים ברחבי ארה"ב. הרקדנים גילו שטכניקת פילאטיס סייעה להם בביצוע תרגילי המחול השונים ואף שיפרה את ביצועיהם. שיטת אימון זו הצליחה לבנות כוח ללא ניפוח שרירים.

פילאטיס הושפע גם מתורות המזרח ומכאן הקשר העמוק לנשימה. הגישה בשיטה זו, היא השונה מכל השיטות האחרות, בפילאטיס הגישה היא הוליסטית והשאיפה היא לשלוט בכל חלק וחלק בגוף בזמן ביצוע התרגיל לשם הגברת המודעות.

"לכל תנועה באיבר מסויים יש השפעה על איבר אחר- השרירים השומרים על יציבות בזמן שאיבר אחר מתנוענע, חשובים באותה מידה כמו אלו שמבצעים את התנועה."

השיטה מבוססת על העקרונות העיקריים הבאים:

  1. נשימה: נשימה נכונה עוזרת לשלוט בתנועה ומרגיעה את הגוף. בכל התרגילים ניתן דגש על נשימה נכונה ועמוקה.
  2. מרכז: טיפוח המרכז (ליבת הגוף), חיזוקו והגמשתו, מפחיתים סיכויים לפציעות ומונעים כאב. ליבת הגוף היא מקור הכוח שלנו. היא נמצאת בין החלק התחתון של הצלעות לקו שמסביב עצמות הירך. השרירים בליבת הגוף עוטפים את הבטן והגב התחתון. בשל דפוסי תנועה לקויים אנו נוטים להשתמש בשרירים אחרים כפיצוי ולא בשרירי ליבת הגוף.
  3. הפרדה: רוב התנועות יכולות להיעצר במפרק מסוים או להמשיך .המטרה היא ללמוד להפעיל דרך הראש (תנועה מודעת ונשלטת) אזור מסוים ולשחרר אזור אחר.
  4. ריכוז: ריכוז הוא המפתח לחיבור המחשבה והגוף. יש לשים לב לכל תנועה ולאופן התגובה של השרירים. לכן העבודה איטית ואישית ומחייבת כל מתאמן להרגיש מאיפה מגיעה התנועה.
  5. שליטה: בעזרת שליטה ניתן למנוע נזקים לגוף ולהפחית מהלחצים שמופעלים עליו. יש לשלוט בכל האספקטים של התנועה, במצב אצבעות הידיים, בתנוחת הצוואר, ובמתח בגב. הרעיון הוא לשלוט בשרירים ולחתור לתנועות מדויקות ומאורגנות.
  6. דייקנות: הדיוק הולך יד ביד עם שליטה. דיוק בתנועה, דיוק ביציבה. דיוק בביצוע התרגילים. דיוק בתנועה וביציבה יוצרים הרמוניה בגוף.
  7. זרימה: התרגילים מתבצעים בתנועה שוטפת, זורמת. איכות התנועה חשובה יותר מהמהירות. התנועות צריכות להיות רצופות וחלקות, כמו ריקוד.

שיטת הפילאטיס הפכה עם השנים לפופולארית מאוד בקרב הקהל בעולם ובישראל בפרט. הסיבות להצלחת הפילאטיס הן:

  1. מפחית כאבי גב: פועל יוצא של חיזוק שרירי ליבת הגוף, לימוד עבודה נכונה והפעלת הגוף בכל מישורי התנועה- כלומר שימון המפרקים השונים.
  2. התאמה לרמות שונות: המגוון הרב של התרגילים והתאמתם על ידי מדריך מקצועי צמוד ליכולת של כל אדם מאפשרת עבודה ברמות מורכבות שונות, לכן ניתן להתאמן בשיטת הפילאטיס בכל רמה של כושר גופני החל מספורטאים מקצועיים ועד לאוכלוסיות הנדרשות לחזרה לכושר אחרי תקופה ארוכה שבה לא ביצעו פעילות גופנית.
  3. מניעת פציעות: הדגש בשיטת הפילאטיס הוא מודעות למתרחש בגוף בכל רגע נתון. השיטה מתאימה את עצמה לרמת המתאמן וכל אחד פועל במסגרתה לפי יכולתו האישית. התרגילים מתבצעים פעמים אחדות כך שניתן להרגיש ולדעת מה עושה הגוף בכל רגע. ג'וזף פילאטיס לדוגמא, טען כי שיטות מערביות לאימון גופני מחזקות את הגוף ללא שליטה בתוצאה הרצויה, וכך שרירים חזקים מתחזקים יותר ושרירים חלשים יותר נחלשים יותר כפועל יוצא של חוסר תשומת לב והזנחה.
  4. עבודה מאוזנת: אימון הפילאטיס שומר על איזון בין חיזוק השרירים להגמשתם. דבר המאפשר לגוף להיות חזק ויציב מבלי לאבד את יכולת התנועה שלו. עבודה מאוזנת באה לידי ביטוי בבחירת תרגילים במישורי תנועה שונים כלומר חיזוק שרירים אנטגוניסטים.
  5. עיצוב: כתוצאה מהעבודה המאוזנת אנו מקבלים שרירים חזקים וארוכים. הגוף לא מתנפח אלה מתארך ומרבית המתאמנים מדווחים על ירידה ניכרת בהיקפים וכן על הקטנה של מידות הבגדים.
  6. שיקום מחלות ופציעות: שיטת הפילאטיס מתמודדת בהצלחה מרובה עם בעיות של יציבה (כאבי גב תחתון מתח בכתפיים וכד') פציעות מסוגים שונים ואף מחלות. מכיוון שמרבית האימון נעשה בשכיבה ללא עומס על כל חלקי הגוף אפשר להתמקד בקבוצות שרירים נפרדות וניתן לסייע בשיקום פציעות מסוגים שונים. עובדה זו גם מאפשרת לאנשים עם מוגבלויות שונות ואף נכויות ברמות שונות לעבוד על האזורים הפעילים של הגוף שלהם ולנסות לעורר אזורים חלשים.
  7. נשים במהלך היריון ואחרי הלידה: אימון הפילאטיס יעיל לטיפול בסימנים פיזיים האופייניים לתקופת ההריון- כאבי גב תחתון, יציבה לא נכונה, כאבי ברכיים ורגליים, מועקה, כאבי כתפיים ובעיות כגון, בריחת שתן וצניחת איברים. אימון הפילאטיס מחזק את השרירים הפנימיים ואת חגורת הכתפיים והצוואר ומאפשר מתיחה ושחרור של האזורים המתוחים. לכן יכול הפילאטיס לשמש כלי יעיל ביותר להפחתת אי נוחות במהלך ההריון ואחריו.
  8. נשימה: שיטת הפילאטיס שמה דגש על ליווי התנועה בנשימות עמוקות תוך שמירה על קצב וזרימה כך שבסוף השיעור למרות העבודה האינטנסיבית על הגוף חשים המתאמנים שלווה, רוגע וגלים של אנרגיות חיוביות המאפשרים להם להשתחרר מהעומס והמתחים שתובע מכל אחד מאיתנו אורך החיים המערבי המודרני.

פילאטיס מזרון לעומת פילאטיס מכשירים?

פילאטיס מזרון ופילאטיס מכשירים הם כמובן אותה הגברת בשינוי אדרת. פילאטיס הוא פילאטיס בכל מצב. עם זאת, לאימון פילאטיס המכשירים מספר יתרונות בולטים:

  • היתרון העיקרי בעבודת מכשירים הוא בכמות הקטנה של האנשים ומכאן באיכות העבודה. כאשר עובדים בקבוצה קטנה מצליח המדריך להגיע לרמות דיוק ותיקון גבוהות. כתוצאה מכך, המתאמן לא מנציח טעויות שיהיה קשה להיפרד מהן בעתיד.
  • העבודה עם המכשירים עובדת כנגד התנגדות קפיצית ולא כנגד התנגדות כוח הכובד. הדבר מקל על העבודה ומאפשר לגוף לעבוד נכון ולא לפצות ולקחת את הכוח ממקום לא נכון.
  • העבודה ביציבה (השרירים העמוקים ביותר של הבטן והגב) ולכן משפרת את איכות העבודה.
אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!