מאכלי ראש השנה וסגולותיהם

בערב ראש השנה נוהגים לאכול מאכלים מיוחדים, לכל מאכל מאפיין המתקשר באופן סמלי לשנה החדשה הבאה עלינו לטובה. בעדות מסוימות נוהגים שלא להעלות על שולחן החג מאכלים חמוצים, מרים וחריפים ומצד שני מרבים באכילת מאכלים מתוקים לשם התחלת השנה החדשה ברגל ימין. במאמר זה נציין 7 מאכלים נבחרים אשר יעלו על שלחן החג במרבית עדות ישראל וכן נעמוד על סגולותיהם... מאכלי ראש השנה וסגולותיהם
מאת: ורד שומרוני.
תאריך פרסום: 26/09/2008

תוכן הענינים

מבוא

דבש

נוהגים בברכת המוציא, להטביל את החלה בדבש (במקום במלח) ו/או – טובלים פלח של תפוח בדבש ומברכים: "יהי רצון..שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה".

הדבש מוזכר במקורות בהקשרים רבים וחיוביים. גם שלמה המלך המליץ על אכילת דבש (משלי כ"ד 13): "אכול בני דבש כי טוב ונופת מתוק על חיכך". הדבש מכיל כ-40% סוכרים-בעיקר מסוג פרוקטוז וגלוקוז. הדבש עדיף על הסוכר הלבן למטרת המתקת משקאות ומאכלים, מאחר והדבש מתוק פי כ-400 מהסוכר, למרות זאת תכולת הקלוריות שבו פחותה משל הסוכר וכן להבדיל מהסוכר הלבן, הדבש הינו בעל ערכים תזונתיים חיוניים:

  • בדבש מצויים ויטמינים מקבוצת B החשובים בעיקר לצורך מנגנוני יצירת האנרגיה ולמערכת העצבים: 1B, 2B, 3B, 5B, 6B, 8B,9 B.
  • הדבש מכיל גם חומצה פולית שהיא גם כן ויטמין מקבוצת B החשובה לבניית תאי בגוף, לשכפול תאי דם אדומים, ליצירת חומצות גרעין (דנ"א) וחיונית לחילוף החומרים.
  • הדבש עשיר בויטמין C המחזק את מערכת החיסון ומסייע במניעת מחלות רבות בכך שהוא משמש גם כנוגד חמצון המנטרל רדיקלים חופשיים ומתכות רעילות.
  • בדבש מצויים המינרליים הבאים: זרחן, מגנזיום, מנגן, כלור, ברזל, נחושת, אשלגן, צורן, גפרית, נתרן ועוד. ככל שצבע הדבש כהה יותר כך עולה בו תכולת המינרליים.
  • בדבש מצויות חומצות שונות כמו חומצה גלוקונית, חומצה פירוגלוטמית וחומצה לקטית. כמו כן, מצויים בו אנזימים כגון גלוקוז-אוכסידאז, אינוורטאז, דיאסטאז, וקאטאלאז. כל אלה מסייעים וחשובים למערכת העיכול.
  • לדבש יש גם פעילות אנטי ספטית ואנטי בקטריאלית ועל כן נמצא יעיל במלחמה נגד דלקות וזיהומים.

תפוח

עפ"י הרמב"ם- אכילת תפוח אחד ביום תחולל נפלאות. התפוח עשיר בויטמינים ובמינרלים, ביניהם ויטמין C. שפע הויטמינים והמינרלים המצויים בתפוח מסייעים בשמירה על רמות גבוהות של אנרגיה, תפקוד תקין של תאים ושרירים בגוף, וויסות לחץ הדם וקצב הלב. לתפוח סגולות נוספות במניעת עצירות, בשיפור נפח הנשימה ובשמירה על העורקים. התפוח עשיר גם בנוגדי חמצון מסוג ביופלבנואידים המסייעים במניעת מחלות ובראשן מחלת הסרטן.

קליפת התפוח עשירה בסיבים תזונתיים המסייעים בחילוף החומרים ומשמשים כמטאטא של המעיים בכך שהם סופחים אליהם רעלים ושומנים לא טובים (כולסטרול וטריגליצרידים) ומוציאים אותם מן הגוף. הקליפה עשירה במיוחד בסיב מסיס הנקרא: פקטין אשר הוכח מחקרית כמסייע בהורדת הכולסטרול בדם. הפקטין מסייע גם בייצוב רמות הסוכר בדם.

תמר

דקל התמר נחשב כסמל הניצחון והרווחה. נוהגים לאכול תמר ולאמר: "יהי רצון.. שייתמו אויבנו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו".

כמו כל הפירות גם התמר מכיל סיבים תזונתיים, בנוסף-התמר מכיל כמות גדולה של אשלגן. האשלגן הוא בעל פוטנציאל חשמלי המשמש בוויסות כמות הנתרן בגוף למניעת התייבשות, באיזון רמות המינרלים בדם, שמירה על רמת חומציות הדם, עידוד ייצור אינסולין, שמירה על פעילות הלב, פעילות הכליות והאדרנל, פעילות השרירים ומערכת העצבים, שמירה על ערנות פיזית ונפשית (בכך שמסייע בהמרת הסוכר בדם הנהפך לגליקוגן וחיוני להפקת אנרגיה). התמר מכיל גם מעט סידן וברזל והוא אף נמצא כמחזק את המערכת החיסונית ומקל במצבי דיכאון וחרדה. מומלץ לשלבו בתפריט כממתיק טבעי.

רימון

צבע הרימון-אדום עז, מראהו מזכיר מלך עם כתר המסמל חוכמה ויופי, הוא עשיר בגרעינים המסמלים שפע ופריון. אוכלים מפרי הרימון ומברכים: "יהי רצון.. שירבו זכויותינו כרימון".

כבר בתקופות קודמות נודע הרימון בסגולותיו הבריאותיות. עפ"י הרמב"ם קליפת הרימון משמשת לעצירת דימומים ואילו פרי הרימון משמש לעצירת שלשול ולהקלה על בחילות וכאבי ראש שלאחר שיכרות.

הרימון עשיר בויטמין C ובאשלגן וכן מכיל ברזל וסידן. מיץ הרימון עשיר בנוגדי חמצון מסוג פולי-פנולים (בכמות הגבוהה פי כמה מיין אדום או תה ירוק) ומחקרים רבים מצביעים על קשר בין שתיית כוס מיץ רימונים ביום להאטה ומניעת התפתחות סוגי סרטן רבים. כמו כן, במחקרים שנערכו בפקולטה לרפואה של הטכניון נמצא כי אותם נוגדי חמצון המצויים ברימון נקשרים לכולסטרול הרע (LDL), מונעים את חמצונו ובכך מעכבים התפתחות של טרשת עורקים וכן מסייעים בהורדת לחץ הדם.

מחקרים נוספים מראים כי מיץ הרימון מעכב נזק בסחוסים של חולים בדלקת מפרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס) וההשערה היא שמיץ הרימון יכול להאט את תהליך הפגיעה במחלה זו. מיץ הרימון ידוע גם כמחזק מערכת החיסון במניעת זיהומים נגיפיים ובקטריאלים.

סלק

אוכלים מן הסלק ואומרים: "יהי רצון..שיסתלקו אויבנו,שונאינו וכל מבקשי רעתנו".

הסלק מכיל שפע ויטמינים ומינרליים ועשיר בחומצה פולית. הסלק עשיר בפיגמנט אדום כהה (בטאציאנין). זהו נוגד חמצון המסייע במניעת מחלות ובמחקרים נמצא כמגן במיוחד מפני מחלת סרטן המעי הגס. הסלק ידוע גם כמייצב לחץ דם, מחזק את העצמות, מגן על הלב ומסייע בירידה במשקל.

דג

הדגים ביהדות מסמלים שפע ופריון. נוהגים לאכול ראש של דג ומברכים: "שנהיה לראש ולא לזנב".

הדגים הם מקור טוב לחלבונים, B12, ברזל וסידן. דגי ים צפוניים (סלמון, טונה, הרינג, מקרל, זהבון, סול וסרדינים) מכילים גם אומגה 3 – חומצת שומן חיונית שהגוף לא מייצר בעצמו וחובה לקבלה ממזון. היא נמצאת בעיקר בדגים (מהים הצפוני) ומעט במקורות צמחיים כגון, אבוקדו, פשתן ואגוזים.

האומגה 3 נחקרה רבות ונמצאה כמסייעת בהפרעות קשב וריכוז בילדים, המסת שומנים בדם (טריגליצרידים), העלאת הכולסטרול הטוב ויחס רצוי בין רמות הכולסטרול הטוב והרע וייצור הורמונים. כמו כן, אומגה 3 נמצאה כמגנה על הלב וכלי הדם.

יין

ביהדות יין מתקשר תמיד עם שמחה "יין יישמח לבב אנוש" ואין סעודה חגיגית ללא יין. מוזגים יין לכוס ומברכים: "ברוך אתה..בורא פרי הגפן".

כבר בימי קדם ייחסו ליין סגולות רפואיות- השתמשו בו לחיטוי פצעים, טיפול בנמקים במערכת העיכול, כחומר מרדים ומאלחש ועוד.

יין אדום (המופק מענבים סגולים) עשיר בנוגדי חמצון המסייעים במניעת מחלות כמו סרטן, לב וכלי דם. הם מעודדים זרימת דם ומונעים הצטברות של כולסטרול רע בכלי הדם. בנוסף לנוגדי החמצון, עשיר היין בויטמינים: A, B ו-C ובמינרלים: סידן, מגנזיום, אשלגן, אבץ, ברזל, יוד ועוד.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!