החסרונות התזונתיים של קמח לבן

קמח לבן נחשב לפחמימה ריקה עם ערך תזונתי נמוך. העמילן עתיר קלוריות ומשמש כאנרגיה זמינה המתפרקת בקלות, נספגת לדם ומעלה את רמות הסוכר בצורה חדה. התוצאה המיידית היא תחושת שובע וערנות אך עם צניחת הסוכר מרגישים חולשה, סחרחורות ובעיקר רעב גדול הגורם לאכילה מרובה... החסרונות התזונתיים של קמח לבן
מאת: ורד שומרוני.
תאריך פרסום: 05/03/2008

תוכן הענינים

מבוא

גרעין הקמח

קמח מלא מכיל את גרעין החיטה השלם, כפי שמגיע אלינו מן הטבע, כולל הנבט והקליפה. החלקים החשובים ביותר בגרעין הדגן הם הנבט והקליפה. בתוך הנבט מצויה תמציתו של הצמח השלם והוא מכיל שפע ויטמינים. בקליפה, הנקראת גם סובין, מצויים הסיבים התזונתיים, מינרלים כגון: מגנזיום, זרחן, ברזל, אבץ, אשלגן וחלבונים.

לסיבים התזונתיים חשיבות רבה בתזונה ומניעת מחלות ובראשם סרטן המעי הגס ששכיחותו בארץ נחשבת לגבוהה. הסיבים מסייעים בחילוף החומרים, נותנים תחושת שובע לאורך זמן וכן משתתפים באיזון הסוכר בדם ובסילוק רעלים ושומנים רעים מגופנו ככולסטרול וטריגליצרידים. לא בכדי הם נקראים: "המטאטא של המעיים".

קמח לבן

בעת טחינת הקמח הלבן, הוסרו מגרעין הדגן הקליפה והנבט ועמם הויטמינים והמינרליים לעיל, ובנוסף לכך גם חלבונים וסיבים תזונתיים. למעשה, מה שנשאר - זה רק העמילן. כתוצאה מכך, קמח לבן נחשב לפחמימה ריקה עם ערך תזונתי נמוך. העמילן עתיר קלוריות ומשמש כאנרגיה זמינה המתפרקת בקלות, נספגת לדם ומעלה בצורה חדה את רמות הסוכר (כשם שהסוכר עולה בקצב מהיר, כך הוא צונח באותו הקצב- התוצאה המיידית היא תחושת שובע וערנות אך עם צניחת הסוכר מרגישים חולשה, סחרחורות ובעיקר רעב גדול הגורם לאכילה מרובה).

מאחר וגרעין הקמח הלבן דל בויטמינים ובמינרלים, נשאלת השאלה-מהיכן ייקח הגוף את הויטמינים והמינרלים החיוניים לתהליך עיכול הקמח והפיכתו לאנרגיה זמינה? באין ברירה, "שודד" הגוף מעצמו, מהלב, מהמוח, מהדם, מהעצמות, מהשרירים, מהבלוטות ההורמונאליות, מהכבד, מהכליות וממערכת העצבים והתוצאה- חוסר איזון בויטמינים ובמינרלים המשפיעים על תפקוד האיברים בגופנו. להלן הויטמינים והמינרלים העיקריים הנדרשים לעיכול הקמח הלבן והפיכתו לאנרגייה זמינה: ויטמינים מקבוצת B- B1, B2, B3, B5, B6 והמינרלים מגנזיום וזרחן.

לסיכום, הקמח הלבן הוא עמילן עתיר קלוריות ריקות, דל ערכים תזונתיים ובנוסף, עם אכילתו, "שודד" הגוף מעצמו-ויטמינים ומינרלים המשמשים כקו אנזימים לצורך עיכולו. בעולם המערבי, אנשים ניזונים בעיקר מקמח לבן ומוצריו היוצר מצב של תת-תזונה על קיבה מלאה.

יש לשים לב כי לא כל הלחמים החומים עשויים מקמח מלא! הלחמניות הנמכרות בתפזורת הן בד"כ אפויות מקמח לבן אשר נצבע בקרמל או במולסה. על מנת לוודא שבידכם לחם מקמח מלא, שימו לב לרשימת רכיבי המזון שעל גבי האריזה וודאו שהלחם מכיל קמח מלא בלבד ולא משולב עם קמח לבן!

קמח לבן ומוצריו: לחם לבן, לחמנייה, פיתה, באגט, בייגלה, בורקסים, ביסקוויטים, קרואסונים ועוד.

אורז לבן

גם מן האורז הלבן, להבדיל מהאורז החום המלא, הוסרו הקליפה והנבט וגם הוא מהווה פחמימות/קלוריות ריקות בדיוק כמו הקמח הלבן.

בנוסף לקמח המלא ולאורז המלא, להלן רשימת דגנים מלאים נוספים אשר מומלץ להכניסם לתפריט היומי, לאכילה מאוזנת ולשמירה על אורח חיים בריא: קמח שיפון, סולת מלאה, כוסמת, שיבולת שועל, קינואה ודוחן.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!