הכל על תזונת תינוקות בתחליפי חלב

לפעמים נדמה שמרגע שאת הופכת לאמא, את הופכת להיות גם ביו כימאית. את מתחילה לחקור על רכיבי מזון, מינרלים, ויטמינים, בוהה בנוסחאות... ומרגישה שאת רוצה לעשות דוקטורט אך יודעת כה מעט. מהי חשיבות התזונה בשלוש השנים הראשונות? מה עושים כשלא ניתן להניק? איך בוחרים תרכובת מזון לתינוקות ומה הם הרכיבים החשובים? להלן, כל מה שרצית לדעת על תזונת תינוקות וגם העזת לשאול... הכל על תזונת תינוקות בתחליפי חלב



מאת: סמדר רז-שביט, מהנדסת מזון וביו-טכנולוגיה, מנהלת מדעית מדיצ'י מדיקל .
תאריך פרסום: 28/05/2009

תוכן הענינים

מבוא

מהי חשיבות התזונה ב- 3 השנים הראשונות?

התזונה בגיל הינקות היא הזדמנות בלתי חוזרת להניח את התשתית לבריאות ולתפקוד העתידיים. קצב הגדילה ואיכות הרקמות והאיברים הגדלים, תלויים באספקה שוטפת ומלאה של כל רכיבי התזונה.

שלוש השנים הראשונות הן קריטיות מבחינת תזונת התינוק והפעוט. בשלוש השנים הראשונות קצב התפתחות מערכות קריטיות כמו המוח ומערכת העצבים המרכזית, החיסון, הראייה והעיכול יהיה הגבוה ביותר מכל שנות חייו של התינוק. תינוק נולד עם מאגרים שקבל ברחם אימו, אולם הוא צריך לקבל באופן רציף ומלא רכיבי תזונה בהרכב ובכמויות מתאימות: אבות המזון- חלבונים, שומנים, פחמימות, ויטמינים, מינרלים ורכיבים פונקציונאליים נוספים, כגון: פרוביוטיקה, נוקלאוטידים ו-LC-PUFA (אומגה 3,6), כולין, סלניום ועוד.

איך בוחרים תרכובת מזון לתינוקות?

על כל אריזה של תחליף חלב מצוינים הרכבים לפי סדר יורד והערכים התזונתיים שלו. בכל תחליפי החלב המאושרים לשיווק בישראל קיימים כל רכיבי התזונה החיוניים על פי דרישות משרד הבריאות .עם זאת, ישנן המלצות להעשרת הפורמולות במרכיבי תזונה כבחלב אם, לדוגמא: פרוביוטיקה,נוקלאוטידים ו-LC-PUFA (אומגה 3,6).

ההמלצות להוספת המרכיבים הללו הינן בגדר המלצות בלבד בשלב זה, ומתבססות על הרכב חלב האם ומחקרים מעודכנים שנעשו ב-20 השנים האחרונות בנושא תזונת תינוקות. תרכובת מזון לתינוקות המכילה את כל רכיבי התזונה ומועשרת בהרכב ובכמויות המומלצות תומכת בהתפתחות ובהבשלת ארבע המערכות: המוח ומערכת העצבים המרכזית, מערכת הראייה, מערכת העיכול ומערכת החיסון.

האם ניתן לעבור בין תחליפי החלב השונים ?

אין כל מניעה לעבור בין הפורמולות השונות, למעט במקרים של תינוקות הצורכים פורמולות מיוחדות עקב רגישויות, אלרגיות או מחלה כלשהי (במקרים אלו יש להיוועץ ברופא). כל יצרן מדגיש את השוני בתוספות המיוחדות ומומלץ לעיין ברשימות המרכיבים.

תינוק נולד עם מערכות אשר טרם הגיעו להבשלה מלאה בלידה: מוח ומערכת העצבים המרכזית, ראייה, עיכול וחיסון. לרכיבי התזונה השפעת מכרעת על התפתחות תקינה של ארבע מערכות אלו אצל התינוק. להלן סקירה קצרה של תפקיד התזונה בגיל הינקות בכל אחת מהמערכות הנ"ל:

  • המוח ומערכת העצבים המרכזית- תינוק נולד עם כ-100 מיליארד תאי עצב (נוירונים). כמות התאים מרשימה אך חלק נכבד מהם לא מחוברים ומרושתים עם הלידה. במהלך השנים הראשונות לחיים נוצרים טריליונים של חיבורים בין הנוירונים. עיקר הרישות המדהים הזה נמשך עד גיל שנתיים ומשקף את היכולת הקוגניטיבית, החברתית, המוטורית והרגשית שלנו.
    תזונה מתאימה לתינוקות רכים חשובה לסיפוק תנאים אופטימאליים לרישות הנוירונים. רכיבים לדוגמא המשפיעים על התפתחות המוח הם: חומצות שומן חיוניותLC-PUFA (אומגה 3, 6), טאורין, ברזל, אבץ, כולין ועוד.
  • מערכת הראייה- תינוק בן יומו רואה בגווני שחור-לבן בלבד ומצליח למקד את הראייה רק בעצמים קרובים מאוד. מערכת הראייה ממשיכה להתפתח במהלך השנים הראשונות לחיים. חומצת השומן DHA (אומגה 3) מקבוצתLC-PUFA הינה מרכיב עיקרי בקולטנים שברשתית.
  • מערכת החיסון- תינוק נולד עם מערכת חיסונית לא מפותחת. רק בגיל 7-8 מבשילה מערכת החיסון לגמרי ורמת הנוגדנים מגיעה לרמות של מבוגר. תינוקות שקיבלו נוקליאוטידים במזון הראו תגובה חיסונית טובה יותר בתגובה למתן חיסונים שגרתיים של גיל הילדות. כמו כן, מחקרים הראו שתוספת חיידקים פרוביוטיים לתינוקות הגנה בפני אלרגיות וזיהומים ואף קיצרה את משך וחומרת השלשולים.
  • מערכת העיכול- התאים שמצפים את מערכת העיכול הינם תאים עם אורך החיים הקצר ביותר בגופינו. המגע המתמיד עם סביבה עוינת של מיליארדי חיידקים, לעיתים לא ידידותיים, מהווה אתגר לא פשוט עבור רירית שאמורה להיות חדירה למרכיבי המזון. תוספת של חיידקים פרוביוטיים מעשירה את הפלורה בחיידקים ידידותיים, מעודדת ייצור וחומרים חיוניים לגוף ומגינה על רירית המעי.

מהו סטנדרט הזהב ?

זה לא סוד שחלב אם הוא התזונה המיטבית לתינוקות ולכן נקרא סטנדרט זהב . מגיל הלידה ועד גיל חצי שנה התזונה הבלעדית לתינוק היא חלב אם או תרכובת מזון לתינוקות. חלב אם מהווה מזון מושלם לתינוק שכן הוא מכיל את כל חומרי המזון הדרושים לו ובכללן חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים ומינרלים המותאמים לקצב התפתחותו, ומכיל גם רכיבים אקטיביים כגון: הורמונים, אנזימים, גורמים חיסוניים ועוד. רכיבי חלב אם מהווים בסיס להמלצות, לדרישות מחמירות וליצירת תקנות איכות עבור ארגוני הבריאות בארץ ובעולם המתייחסים לייצור ופיתוח תרכובות מזון לתינוקות.

כאשר ההנקה אינה אפשרית חשוב לבדוק מבין תחליפי החלב הקיימים בשוק את תחליף החלב האופטימאלי עבור תינוקך. קביעת החלוקה לשלבים השונים של התזונה מקורה בדרישות תזונתיות משתנות של התינוק ובהתאמה להתפתחות הפיזית והמוטורית שלו.

מהם הסטנדרטים והתקנות המקובלים ?

בגלל חשיבות והקפדה בנושא רכיבים בתרכובת מזון לתינוקות נקבעו תקנים בינלאומיים המחייבים את יצרני הפורמולות בעולם כולו להרכב מדויק ואמין. משרד הבריאות הישראלי אימץ את דרישות הקודקס אלימנטריוס של ארגון הבריאות העולמי כתקן המחייב פורמולות המשווקות בישראל. מלבד הקודקס קיימות גם תקנות של ה-FDA המתייחס לתרכובות מזון המיוצרות ו/או משווקות בארה"ב והדירקטיבה האירופאית המתייחס לפורמולות המיוצרות ו/או משווקות באירופה. הדירקטיבה האירופאית (דצמבר 2006) הגדירה על סמך המלצות איגוד הגסטרואנטרולוגים האירופאי הנחיות מחמירות בנושא תרכובות מזון לתינוקות .

אילו מרכיבים חשוב ומומלץ שיהיו בתחליף החלב?

תרכובת מזון לתינוקות חייבת להכיל חלבונים, שומנים, פחמימות ויטמינים מינרלים ורכיבים נוספים בכמות ובהרכב המתאימים לגדילה ולהתפתחות אופטימאלית של התינוק. מאחר וחלב פרה אינו מכיל את כל הרכיבים החיוניים להתפתחות התינוק, הוא מהווה בסיס בלבד שאליו מוספים רכיבים חיוניים כגון חומצות שומן חיוניות, חומצות שומן רב בלתי רוויות ארוכות שרשרת מקבוצת אומגה 3 ואומגה 6, תוספת של מינרלים וויטמינים, נוקליאוטידים, פרוביוטיקה, סלניום ועוד. הכמויות והיחסים בין הרכיבים נקבעו על סמך מחקרים אשר בדקו התפתחות וגדילה של תינוקות.

מה זה LC- PUFA (אומגה 6,3) ומהי חשיבותה בהתפתחות התינוק ?

LC- PUFA הינן חומצות שומן ארוכות שרשרת רב בלתי רוויות, שגוף התינוק יכול לייצר מחומצות שומן חיוניות, אולם לא תמיד ביעילות הנדרשת. כ-50-60% מהמשקל היבש של מוח התינוק הינו שומן. כמחצית מהשומן הזה מהוות חומצות שומן בלתי רוויות ובעיקר חומצות שומן ארוכות שרשרת מקבוצת אומגה 3 ואומגה 6 הנקראות: LC-PUFA. לחומצות שומן חשיבות גדולה בהתפתחות תינוקות. LC-PUFA מהווה מרכיב חשוב גם במערכת העצבים המרכזית ומערכת הראייה. חלב אם מכיל LC-PUFA וכך גם חלק מתרכובות המזון לתינוקות הקיימות בשוק.

מה זה נוקלאוטידים ?

נוקלאוטידים הינם חלק מחומצות הגרעין המהוות נדבך מרכזי משרשראות הכרומוזומים שהם החומר התורשתי הנמצא בכל תא בגופנו. הנוקליאוטידים פעילים במיוחד ברקמות בהן קצב התרבות התאים גבוהה כמו מערכת העיכול ומערכת החיסון. נוקלאוטידים נמצאים בחלב אם ובחלק מהפורמולות לתינוקות הקיימות בשוק תפקידיהם העיקריים: השתתפות במשק האנרגיה, אקטיבציה של ויטמינים מקבוצת B, גירוי צמיחת רירית המעי וריפוי נזק לאחר זיהום מעיים, ויסות פלורת המעיים, הגדלת חומציות ותרומה להגנה מפני פתוגנים, הפחתת מקרי שלשול, הגברת ייצור נוגדנים בתגובה לחיסון ועוד.

מדוע לא מוסיפים פרוביוטיקה בשלב 1 ?

תוספת של חיידקים פרוביוטיים הוכחה כמועילה ובטוחה לתינוקות מגיל שישה חודשים ולכן משרד הבריאות הישראלי מאפשר הוספה של חיידקים ידידותיים לפורמולות לתינוקות החל מגיל 6 חודשים. הסיבה נעוצה בעובדה שמערכת החיסון והעיכול של תינוקות מגיל הלידה אינה בשלה וחיידקים ידידותיים עלולים במקרים נדירים להזיק במקום להועיל לתינוקות מתחת לגיל שישה חודשים.

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!