אוכלים ביתי – אוכלים בריא

אחת מהבעיות הבריאותיות הבוערות ביותר כיום בעולם המערבי היא בעיית ההשמנה, אותה כינה ארגון הבריאות העולמי זה מכבר בשם "מגפת ההשמנה". נכון, לא מדובר על וירוס או על חיידק מסוכן שעובר מאדם לאדם ומדביק אלפים, אבל הדפוס וקצב ההתפשטות של ההשמנה בהחלט מזכירים את ההתנהגות של נגיפים אכזריים במיוחד... אוכלים ביתי – אוכלים בריא
מאת צוות האתר
תאריך פרסום: 10/01/2014

תוכן הענינים

אחת מהבעיות הבריאותיות הבוערות ביותר כיום בעולם המערבי היא בעיית ההשמנה, אותה כינה ארגון הבריאות העולמי זה מכבר בשם "מגפת ההשמנה". נכון, לא מדובר על וירוס או על חיידק מסוכן שעובר מאדם לאדם ומדביק אלפים, אבל הדפוס וקצב ההתפשטות של ההשמנה בהחלט מזכירים את ההתנהגות של נגיפים אכזריים במיוחד. משנה לשנה האוכלוסייה המערבית הולכת ונהיית שמנה יותר, ולמרות שאינה נחשבת למחלה בפני עצמה, הרי שההשמנה מקושרת למגוון רחב של תחלואות נלוות שהופכות אותה לבעיה מסוכנת מאין כמוה. ההשמנה מקושרת למגוון עצום של מחלות ובעיות בריאותיות, החל מבעיות אורתופדיות, דרך מחלות לב וכלי דם, מחלות כרוניות שונות לרבות סוכרת ואף בעיות נוירולוגיות. זו הסיבה בגינה כיום לימודי תזונה הם בין מסלולי הלימוד המבוקשים ביותר בישראל כמו גם בעולם.

הקשר בין אוכל תעשייתי להשמנה

מחקרים עדכניים מראים נתונים (שלמען האמת אינם מפתיעים כל כך), לפיהם ישנו קשר הדוק בין תרבות המזון המהיר והאוכל התעשייתי לבין ממדי מגפת ההשמנה. למעשה, החוקרים היום סבורים שאחד מהגורמים החשובים ביותר לפריצתה של המגפה ולהתפשטות המהירה והנרחבת שלה היא העובדה, שכיום פחות ופחות אנשים מבשלים את המזון שלהם בעצמם. כתוצאה מכך, בניגוד לעבר, כשאת רוב הארוחות אכלנו בית או בישלנו בבית ואת הארוחות שאכלנו במסעדות שמרנו לאירועים מיוחדים, הרי שכיום דווקא הארוחות הביתיות הפכו לאירוע המיוחד. לרוע המזל, כל מזון שנצרך מחוץ לכותלי הבית באופן גורף יהיה פחות איכותי, פחות מזין והרבה יותר ממכר מהמזון שנכין במו ידינו. בנוסף הוא גם יהיה הרבה פחות בריא והרבה יותר משמין. הסיבה לכך נעוצה בעובדה, שכיום נהוג מאוד לתסף את המאכלים במסעדות בכמויות בלתי נתפסות של שמן, מלח וסוכר כדי ליצור אפקט ממכר של ממש בקרב הצרכנים.

איך נלמד על תזונה בריאה?

תחת הגדרת המטריה של המושג "תזונה בריאה" מסתתרות מאות דיסציפלינות שונות ומגוונות. כיום ניתן ללמוד במכללות ובאוניברסיטאות תארים שונים בתזונה מצד אחד, ומצד שני ניתן ללמוד בהחלט גם לימודי תזונה הוליסטיים או לימודי תזונה בהקשר נטורופטי. ישנם לימודי בישול עם אוריינטציה לתזונה בריאה וישנם לימודי תעודה רבים בתחום. הדבר החשוב ביותר הוא לבחור את האפיק שהכי מעניין אתכם בתחום ושהכי נוגע אליכם באופן אישי. חשוב כמובן לזכור שבניגוד למה שרבים חושבים, הרי שלא על ההשמנה לבדה עומד התחום. כיום ישנו מגוון רחב ביותר של מחלות שמקושרות לתזונה אך לא להשמנה בהכרח.

בעוד שכל גישה תזונתית מתבססת על עקרונות אחרים ושואבת את מקורות ההשראה שלה משורשי ידע שונים, הרי שישנו דבר אד שמשותף לכל הגישות כולן – כולן דוגלות בכך שבריאותו של האדם תשתפר, לו ישכיל לבשל כמה שיותר ארוחות ממגוון הארוחות שהוא צורך במהלך השבוע במו ידיו. טוב, אולי למעט הגישה הפרוטריאנית ששוללת מכל וכול את עצם פעולת הבישול, אבל זה כבר עניין למאמר אחר...

אם יש לכם הארות, הערות או סתם מילה טובה, היכנסו לצור קשר ושתפו אותנו!